Funafuti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Glavna ulica na atolu Funafuti, okružena stablima hljebnog drveta i kokosa.

Funafuti je atol koji čini glavni grad ostrvske države Tuvalu. Ima populaciju od 4.492 stanovnika (po poisu iz 2002.), čineći ga najviše naseljenim atolom u zemlji. To je uski, zavojiti pojas zemlje, širine od 40 do 200 metara, i koji okružuje veliku lagunu 18 km dugačku i 14 km široku, i sa površinom od 275 km kvadratnih, najveća laguna u Tuvalu. Kopneno područje od 33 ostrvca ima ukupnu površinu od 2,4 km2, manje od jednog procenta ukupne površine atola. Tu se nalazi avionska pista, hotel Vaiaku Langi, administrativne zgrade, stambene zgrade, napravljene kako u tradicionalnom stilu od dijelova palminog drveta, tako i od betonskih blokova.

Najistaknutija zgrada na atolu je Crkva Tuvalu.

Ostala značajna mjesta su ostaci američkog aviona koji se srušio na Funafuti u Drugom svjetskom ratu, kada je pista korištena od strane avijacije SAD u odbrani Gilbert-ovih ostrva i Marshall-ovih ostrva. Sjedinjene Američke Države su polagale pravo na Funafuti, prema "Guano Islands Act" od 1800-tih sve do ugovora o prijateljstvu zaključenom 1979., koji je stupio na snagu 1983.

Najveće ostrvo je Fongafale. Na ovom ostrvu su četiri sela, jedno od njih je Vaiaku, gdje se nalazi sjedište vlade. Kao glavni grad Tuvalu-a se ponekad navode Fongafale ili Vaiaku, ali je cijeli atol Funafuti službeno, glavni grad.