Nukuʻalofa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nukuʻalofa
Grad
Središte Nuku'alofe
Država  Tonga
Nadmorska visina m
Stanovništvo 22,400 (2006.)
Tonga, karta (na španskom)

Nukualofa (Nuku'alofa) je glavni grad tihookeanske Kraljevine Tonga. Nalazi se na sjevernoj obali ostrva Tongatapu, na vrlo maloj nadmorskoj visini. Broj stanovnika 2006. je bio 22,400.

Historija[uredi | uredi izvor]

Grad je nastao na mjestu tvrđave iz 1807. Ona je više puta rušena i obnavljana. Konačno je Tonga ponovo ujedinjena 1845, a kralj Džordž Tupu I je proglasio Nukualofu za prijestonicu Tonge. Ime grada u slobodnom prijevodu znači „Kuća ljubavi“.

Prvi zapadni zapis ovog mjesta potiče iz 10. juna 1777., kada je britanski kapetan James Cook zapisao o svom dolasku u svoje sidrište. Njegov opis potvrđuje, zajedno sa mapom, da je to bio zaliv Nukuʻalofa.

Uprava[uredi | uredi izvor]

Postoje upravnici distrikta (ʻofisa vahe) i upravnici grada (ʻofisa kolo), kao i u svim selima Tonge. Njihov glavni zadatak je da distribuiraju naredbe vlade, do stanovnika. Oglasi za ove pozicije su obično objavljene u lokalnim novinama. Službe kao što su policija, vatrogasci i bolnice, su upravljane od strane vlade. Glavni izvozni proizvodi Tonge se izvoze preko luke Nukualofe. To su: kopra, banane, vanila i tradicionalne rukotvorine. Turizam ima veliki značaj. Grad ima međunarodni aerodrom koji je udaljen 35 kilometara.

Najpoznatija građevina Nukualofe je Kraljevska palata. Ostale atrakcije su kej kraljice Salote, kraljevsko groblje i brojne crkve. U Nukualofi je jedino kino u državi. Tu je i stadion za ragbi.

U neredima 16. novembra 2006. stradao je veliki dio poslovne četvrti.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Parlament Tonge u Nukualofi