Nouméa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.
Nouméa
Grad
Država Francuska
Prekomorska teritorija Nova Kaledonija

Nouméa je glavni grad francuske prekomorske teritorije Nova Kaledonija u Tihom okeanu u okviru Melanezije. Grad je osnovan 1851. godine od strane britanskih kolonista. Francuzi su se doselili tri godine kasnije, a grad je u početku bio kažnjenička kolonija, a zatim centar za eksploataciju i trgovinu niklom i zlatom. Prema popisu iz 2009. godine u Numei živi oko 98.000 stanovnika. Oko 50% čine Evropljani (Francuzi), slede domoroci Kanaci (oko 23%), dok Polinežani i drugi čine ukupno 25% stanovništva. U gradu se nalazi i međunarodni aerodrom, biblioteka i dr.