Finansije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Finansije su proučavanje i disciplina novca, valute i kapitalnih sredstava. Povezane su, ali nisu sinonim za ekonomiju, koja proučava proizvodnju, distribuciju i potrošnju dobara i usluga; disciplina finansijske ekonomije premošćuje to dvoje. Finansijske aktivnosti se odvijaju u finansijskim sistemima u različitim obimima; stoga se polje može grubo podijeliti na lične, korporativne i javne finansije.[a]

U finansijskom sistemu imovina se kupuje, prodaje ili trguje kao finansijski instrumenti, kao što su valute, zajmovi, obveznice, dionice, opcije, fjučersi, itd. Imovina se također može bankirati, ulagati i osiguravati kako bi se maksimizirala vrijednost i minimizirao gubitak. U praksi su rizici uvijek prisutni u svakoj finansijskoj akciji i subjektima.

Širok spektar podoblasti u okviru finansija postoji zbog širokog opsega. Upravljanje imovinom, novcem, rizikom i investicijama ima za cilj da maksimizira vrijednost i minimizira volatilnost. Finansijska analiza je procjena održivosti, stabilnosti i profitabilnosti akcije ili subjekta. U nekim slučajevima, teorije u finansijama se mogu testirati pomoću naučnog metoda, obuhvaćenog eksperimentalnim finansijama.

Neke oblasti su multidisciplinarne, kao što su matematičke finansije, finansijsko pravo, finansijska ekonomija, finansijski inženjering i finansijska tehnologija. Ove oblasti su temelj poslovanja i računovodstva.

Rana istorija finansija je paralelna sa ranom historijom novca, koja je prahistorijska. Drevne i srednjovjekovne civilizacije su inkorporirale osnovne funkcije finansija, kao što su bankarstvo, trgovina i računovodstvo, u svoje ekonomije. Krajem 19. veka formiran je globalni finansijski sistem.

Sredinom 20. vijeka finansije su se pojavile kao posebna akademska disciplina, odvojena od ekonomije.[1] (Prvi akademski časopis, The Journal of Finance, počeo je izlaziti 1946. godine.) Najraniji doktorski programi iz finansija osnovani su 1960-ih i 1970-ih.[2] Finansije se danas takođe naširoko proučavaju kroz programe dodiplomskih i master studija usmjerenih na karijeru.[3] [4]

Obveznicu izdaju The Baltimore and Ohio Railroad. Obveznice su oblik zaduživanja koji koriste korporacije za finansiranje svojih operacija.
Certifikat o dionici iz 1913. izdat od strane kompanije Radium Hill
NYSE berzanski trgovci do 1960. godine, prije uvođenja elektronskih očitavanja i računarskih ekrana
Chicago Board of Trade Corn Futures tržište, 1993
Okupljanje ljudi ispred Njujorške berze nakon kraha na Wall Streetu 1929

Bilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ The following are definitions of finance as crafted by the authors indicated:
    • Fama and Miller: "Teorija finansija bavi se time kako pojedinci i firme raspoređuju resurse kroz vrijeme. Konkretno, nastoji se objasniti kako su rješenja za probleme s kojima se suočava alokacija resursa kroz vrijeme olakšana postojanjem tržišta kapitala (koja obezbjeđuju sredstva za pojedinačne ekonomske subjekte da razmjenjuju resurse kako bi bili dostupni u različitim vremenskim tačkama) i firmi (koji svojim proizvodno-investicionim odlukama pružaju način da pojedinci fizički transformišu trenutne resurse u resurse koji će biti dostupni u budućnosti)."
    • Guthmann and Dougall: "Finansije se bave prikupljanjem i administriranjem sredstava i odnosima između privatnih preduzeća koja traže profit s jedne strane i grupa koje obezbjeđuju sredstva s druge strane. Ove grupe, koje uključuju investitore i špekulante — odnosno kapitaliste ili vlasnike imovine — kao i one koji daju kratkoročni kapital, plasiraju svoj novac u oblasti trgovine i industrije i zauzvrat očekuju tok prihoda."
    • Drake and Fabozzi: "Finansije su primjena ekonomskih principa na donošenje odluka koje uključuje alokaciju novca u uvjetima neizvjesnosti."
    • F.W. Paish: "Finansije se mogu definisati kao pozicija novca u trenutku kada se traži".
    • John J. Hampton: "Termin finansije se može definisati kao upravljanje tokovima novca kroz organizaciju, bilo da će to biti korporacija, škola, banka ili vladina agencija".
    • Howard and Upton: "Finansije se mogu definisati kao ona administrativna oblast ili skup administrativnih funkcija u organizaciji koja se odnosi na aranžman svakog duga i kredita tako da organizacija može imati sredstva da ostvari ciljeve na što je moguće zadovoljavajući način.".
    • Pablo Fernandez: "Finansije su profesija koja zahtijeva interdisciplinarnu obuku i može pomoći menadžerima kompanija da donesu ispravne odluke o finansiranju, ulaganju, kontinuitetu i drugim pitanjima koja utiču na prilive i odlive novca, te rizik kompanije. Takođe pomaže ljudima i institucijama da mudro ulažu i planiraju pitanja vezana za novac."

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hayes, Adam. "Finance". Investopedia. Arhivirano s originala, 2020-12-19. Pristupljeno 2022-08-03.
  2. ^ Gippel, Jennifer K (2012-11-07). "A revolution in finance?". Australian Journal of Management (jezik: engleski). 38 (1): 125–146. doi:10.1177/0312896212461034. ISSN 0312-8962. Arhivirano s originala, 2022-08-04. Pristupljeno 2022-08-04.
  3. ^ "Finance" Arhivirano 31. 1. 2023. na Wayback Machine, UCAS Subject Guide.
  4. ^ Anthony P. Carnevale, Ban Cheah, Andrew R. Hanson (2015). "The Economic Value of College Majors" Arhivirano 8. 11. 2022. na Wayback Machine. Georgetown University.