Javne finansije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Javne finansije su polje ekonomije koje se bave sredstvima za kolektivne i vladine aktivnosti, te upravljanjem i organiziranjem tih aktivnosti. Polje djelovanja javnih finansija se često dijeli o pitanjima šta vlada i javne organizacije i institucije rade i šta bi trebale da rade te o pitanjima o tome kako finansirati te aktivnosti. Širi pojam, javna ekonomija te uži pojam, finansije vlade, se također često koristi.

Smatra se da se djelokrug javnih finansija sastoji iz tri dijela:

Pregled[uredi | uredi izvor]

Prava uloga države je osiguranje polazišta za analizu javnih financija. Teoretski, pod određenim okolnostima privatna lica na slobodnom tržištu će alocirati dobra i usluge među pojedincima efikasno (u smislu da nema rasipanja resursa, te da se pojedinačni ukusi i potrebe podudaraju sa proizvodnim mogućnostima tržišta). Ako privatna lica mogu omogućiti efikasan proizvod odnosno uslugu i ako je distribucija dohotka socijalno prihvatljiva, tada ne postoji značajna svrha postojanja i djelovanja vlade. U mnogim slučajevima, uslovi poslovanja privatnih lica smanjuju efikasnost tržišta. Primjer je državna sigurnost gdje postoji samo jedan potrošač (građani), te bi u slučaju dva ili više ponuđača (dvije vojske) ne bi došlo do efikasne odbrane.


Euro symbol black.svg Nedovršeni članak Javne finansije koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.