Međunarodni univerzitet "Al-Madinah"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Međunarodni univerzitet "Al-Madinah" (engl. Al-Madinah International University) (kraće MEDIU) je priznati malezijski univerzitet sa islamskim predznakom koji nudi studije na arapskom i engleskom jeziku za sve nivoe visokog obrazovanja – osnovne, diplomske i doktorske akademske studije. Lokacija MEDIU je u gradu Šah Alam u Maleziji.

Historija[uredi | uredi izvor]

MEDIU - MED(Medinah) + I(International) + U(University). Ime je dobio po Medini, svetom gradu na zapadu Saudijske Arabije. Ideja o osnivanju MEDIU univerziteta nastala je u Medini (Saudijska Arabija) od strane nekoliko uglednih islamskih učenjaka koji su željeli pružiti moderne i napredne obrazovne alate svim muslimanima svijeta. Ministarstvo visokog obrazovanja (MOHE) u Maleziji dodjeljuje odobrenje za MEDIU kao malezijski univerzitet 26. decembra 2006. godine, a naknadno je registrovan 20. juna 2007. godine pod kodom: (KPT/JPS/DFT/US/B22).

Prva faza uspostave MEDIU započeo je u Medini 2004. godine. Univerzitet je prihvatio poziv iz malezijskog ministarstva visokog obrazovanja za otvaranje centra u Maleziji 19. juna 2006. Univerzitet otvara prvi ured u Maleziji 2006. godine. Preseljenje u trenutni ured u Plaza Masalam 9, Šah Alam biva u oktobru 2007.

Univerzitet dobiva konačno odobrenje iz malezijskog ministarstva visokog obrazovanja 20. juna 2007. Univerzitet prima prvu skupinu od 250 studenata iz Indonezije u februaru 2008. U julu 2008., univerzitet prima 220 studenata iz Singapura, Tajlanda, Malezije i Japana. Širenje je započelo u novembru 2008. Za manje od godinu dana, univerzitet je primio 1208 studenata u razne akademske discipline.

Univerzitet je svjedočio veliku potražnju za dostupne discipline, broj zahtjeva je dosegnuo na 2894 do septembra 2008. Univerzitet je počeo primati studente sa Bliskog Istoka u septembru 2008. Primljeno je 342 učenika iz Saudijske Arabije, 175 iz Kuvajta, i jedan student iz Bahreina.

2008. godine, 10 doktora i više od 30 profesora dodijeljeni su za upravljanje odgojno-obrazovnim procesom za ove studente. Do 2010. godine, na MEDIU studira 2991 student na daljinu iz 90 zemalja svijeta. Iste godine otvara se klasični način nastave (on-campus) u Šah Alamu.

Studiranje[uredi | uredi izvor]

MEDIU omogućava slobodu za studente da studiraju na daljinu (on-line), kao i klasične (on-campus) studije u glavnom edukativnom centru u Šah Alam, u Maleziji. Univerzitet trenutno nudi studije iz područja islamskih nauka, arapskog jezika, poslovne ekonomije, informacijske tehnologije, inženjeriga i pedagogije, kao i mnoge kratke kurseve.

Organizacija[uredi | uredi izvor]

Fakulteti[uredi | uredi izvor]

Edukativni centri[uredi | uredi izvor]

Digitalna biblioteka[uredi | uredi izvor]

Digitalna biblioteka (Mediu Digital Library) je osnovana da služi studentima, naučnicima i MEDIU zajednici. Ova digitalna biblioteka pruža besplatan naučni materijal za članove i omogućuje im pristup gdje god i kad god im je potrebno.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]