Idi na sadržaj

Šovinizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Šovinizam je pretjerani patriotizam i ratoborno vjerovanje u nacionalnom superiornost i slavu. Dok patriotizam i nacionalizam mogu predstavljati umjereni ponos, šovinizam je neumjeren.

Termin je nazvan po apokrifnom francuskom vojniku Nicolasu Chauvinu, pokloniku Napoleonove imperijalističke politike. Prema legendi, francuski vojnik Nicolas Chauvin je teško ranjen tokom Napoleonovih ratova. Na osnovu povrede, dobio je penziju koja mu nije bila dovoljna za život. Nakon što je Napoleon abdicirao, Chauvin je postao fanatični bonapartist uprkos nepopularnosti takvog stava u Burbonskoj Francuskoj. Zbog te njegove slijepe jednostranosti, uprkos zanemarivanja od strane vlastite frakcije i uznemiravanja od strane njegovih neprijatelja, započela je upotreba termina šovinizam.[1]

Šovinizam je u izvornom smislu oblik pretjeranog ili čak i agresivno pretjeranog nacionalizma. Šovinisti se osjećajaju superiorni prema pripadnicima drugih naroda i tako obezvređuju druge ljude.

Može u ekstremnim slučaju dovesti do politike progona, istrebljivanja, ugnjetavanja.

Šovinizam se usmjeruje prem drugim narodima, raspaljivanju nacionalne mržnje te propovijedanju nacionalne isključivosti.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Šovinizam". Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 5.11.2016.