Indoktrinacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Članovi Hitlerove mladeži izvodeći nacistički pozdrav na skupu u Lustgartenu u Berlinu, 1933
Djevojka drži citate predsjednika Maoa (1968.)

Indoktrinacija je proces usađivanja ideja, stavova, kognitivnih strategija ili profesionalne metodologije.[1] Uglavnom se razlikuje od procesa obrazovanja zbog toga što se od osobe koja je indoktrinirana ne očekuje kritički osvrt niti dovođenje u pitanje doktrine kojom je dotična osoba naučena.[2] Zbog toga se ovaj termin može koristiti i pežorativno, često u kontekstu obrazovanja, političkog mišljenja, teologije ili religijske dogme. Ovaj izraz usko je povezan sa socijalizacijom. U standardnom govoru indoktrinacija je često povezana s negativnim konotacijama, dok se socijalizacija odnosi na kulturno ili obrazovno učenje.

Religija[uredi | uredi izvor]

Religijska indoktrinacija, originalno čulo indoktrinacije, odnosi se na proces prenošenja doktrine na autoritativni način, kao u katekizmu. Većina religijskih grupa među otkrivenim religijama upućuju nove članove u principe religije. Ovo se sada obično ne odnosi na indoktrinacije od strane samih religija, dijelom zbog negativnih konotacija koju je pojam stekao. Misteriozne religije zahtijevaju period indoktrinacije prije odobravanja pristupa ezoteričnom znanju.

Kao pežorativan termin, indoktrinacija podrazumijeva nasilno ili prisilno navođenje ljudi da djeluju i misle na osnovu određene ideologije.[3] Neki sekularni kritičari smatraju da sve religije indoktriniraju svoje pristalice dok su još djeca, a optužba se odnosi na slučajeve vjerskih ekstremizama. Sekte poput Naukologije koriste testove ličnosti i pritisak vršnjaka da indoktriniraju nove članove. Neke religije imaju obavezu svečanosti za djecu od 13 godina starosti i mlađe, kao što su Bar micva, Potvrda, i Shichi-Go-San. Kritičari religije, kao što su Richard Dawkins, tvrde da su djeca religioznih roditelja često neopravdano indoktrinirana.[4] U budizmu, momci hrama su ohrabreni da slijede vjeru dok su mladi.[5]

Vojska[uredi | uredi izvor]

Početna psihološka priprema vojnika tokom treninga je označena kao indoktrinacija (nepežorativno).

Sigurnost informacija[uredi | uredi izvor]

Na polju sigurnosti informacija, indoktrinacija je početno informisanje i davanje instrukcija osobi prije nego joj se omogući pristup povjerljivim sigurnosnim informacijama.[6]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Noam Chomsky: "Za one koji tvrdoglavo traže slobodu širom svijeta, najpreča stvar je shvatiti mehanizme i prakse indoktrinacije. One se lahko vide u totalitarnim društvima, ali znatno manje u sistemskoj propagandi kojoj smo izloženi i kojoj prečesto služimo nevoljno ili kao nesvjesni instrumenti."[7]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Funk and Wagnalls: "To instruct in doctrines; esp., to teach partisan or sectarian dogmas", I. A. Snook (ur.), Concepts of Indoctrination, "Routledge" and Kegan Paul, London, 1972.
  2. ^ J. Wilson (1964), "Education and indoctrination" u: T. H. B. Hollins (ur.), Aims in Education: the philosophic approach, Manchester University Press.
  3. ^ See OED, indoctrination.
  4. ^ See Scientology beliefs and practices.
  5. ^ Dawkins, Richard. The God Delusion. New York: Bantam Books, 2006. Print. Pp. 25, 28, 206, 367.
  6. ^ The National Industrial Security Program Operating Manual defines indoctrination as "the initial security instructions/briefing given a person prior to granting access to classified information."
  7. ^ Chomsky, Noam. "Propaganda, American Style". Arhivirano s originala, 2. 10. 2013. Pristupljeno 29. 6. 2007. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)