Richard Dawkins

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.
Richard Dawkins

Richard Dawkins (rođen 26. Marta, 1941. godine u Najrobiju, Kenija) je etolog, evolucionarni biolog, pisac i profesor na Oksfordskom univerzitetu .

Naučni rad

Njegov doprinos u biologiji se ogleda kroz njegov naučni rad koji je donio niz noviteta u ovu nauku,a to se posebno odnosi na njegovu istaknutu knjigu Sebični gen (The Selfish Gene). U ovoj knjizi Dawkins je uveo novi termin mem-samoumnožavajuću informacionu jedinicu – na taj način utemeljivši novu nauku memetiku.

Dawkins je poznat po kritiziranju kreacionizma i inteligentnog dizajna. U svojoj knjizi "Iluzija o Bogu", Dawkins oštro osuđuje teološke teorije i ističe važnost nauke za čovječanstvo. Dawkins je aktivan u svom radu; veoma je prisutan u medijima, piše knjige i uređuje svoju internet stranicu. Dawkins vjeruje da je njegov ateizam produkt poznavanja evolucijske neuke [1] i da je religija nekompatibilna s naukom.[2]

Osnovao je svoju neprofitnu organizaciju pod nazivom "Richard Dawkins Foundation for Reason and Science". Organizacija je finansirana od strane drugih neprofitnih, sekularnih organizacija. Organizacija također ima i svoju stranicu koja, kako se navodi na istoj, nudi naučne, humanističke i racionalističke sadržaje.

Primio je mnogobrojne nagrade, uključujući priznanje "Doktor nauka" od strane Oksfordskog univerziteta, srebrnu medalju od Zoološkog društva u Londonu, Šekspirovu nagradu kao i mnoge d[[]]ruge.

Privatni život
Richard je 1967. oženio sa etologom Marian Stamp.Sedamnaest godina poslije su se razveli.Kasnije se oženio Eve Braham sa kojom je dobio i kćer Juliet Emma Dawkins.Njihov brak je skončan razvodom.Nakon toga,Richard je oženio glumicu Lalla Ward.

Djela:
Sebični gen
Prošireni fenotip
Slijepi časovničar
Rijeka iz raja
Uspon uz planinu nevjerovatnosti
Rasplitanje duge
Đavolov kapelan
Priče predaka
Zabluda o Bogu
Najveća predstava na Zemlji

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Sheahen, Laura (October 2005). "The Problem with God: Interview with Richard Dawkins (2)". Beliefnet.com. Pristupljeno 2008-04-11. 
  2. ^ "Interview with Richard Dawkins". PBS. Pristupljeno 2008-04-12. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]