Sekularizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sekularizam, također i (ovo)svjetovnost, označava koncept po kome bi svi dijelovi javnog života trebali egzistirati odvojeno od religije i/ili religijskih vjerovanja.

U jednom smislu, sekularizam brani pravo svakog čovjeka da bude slobodan od religijskih pravila i njenog učenja te njenog nametanja. U drugom smislu se odnosi na to da sve ljudske aktivnosti i odluke, naročito one političke, trebale biti donesene neovisno i bez ikakvog uplitanja religije.

Sekularizam svoje korijene vuče od rimskih i grčkih filozofa Marka Aurelija i Epikura, islamskih srednjovjekovnog polimate Ibn Rušda, prosvjetitelja poput Denisa Diderota, Volteira, Džona Loka, Džejmsa Madisona, Tomasa Džefersona i Tomasa Pejna te modernih slobodnih mislilaca, Ateista i Agnostika kao što je Bertrand Russell.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Sekularizam i historija
Sajt sekularista