Predsjedništvo SFRJ

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ambox warning blue construction.svg Trenutno se vrše izmjene na stranici.
Molimo ostale korisnike da ne uređuju sadržaj stranice dok je prikazano ovo obavještenje kako bi se izbjegao konflikt s izmjenama. Ako imate komentare i pitanja u vezi sa stranicom, koristite stranicu za razgovor.
Napomena: Ovaj šablon možete ukloniti ako nije bilo izmjena u posljednja tri dana.
Posljednju izmjenu napravio je korisnik Zagor Te Nej 2013 (razgovor · doprinosi), 16. 6. 2019. u 16:50.

Predsjedništvo SFRJ je bilo vrhovni organ rukovođenja državom poslije smrti jedinog i doživotnog predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita, maja 1980.godine. Činilo ga je osam članova, tj. po jedan iz svake republike i pokrajine. Mandat člana Predsjedništva je bio četiri godine.

U jesen 1991. godine,u toku raspada SFRJ, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija se definitivno povlače iz rada Predsjedništva. Ostala četiri člana: Srbija, Crna Gora, Kosovo i Vojvodina nastavljaju da učestvuju u radu Predsjedništva i proglašavaju "krnje Predsjedništvo SFRJ" koje je funkcionisalo do 1992. godine.

Prvi predsjednik Predsjedništva poslije Titove smrti bio je Lazar Koliševski iz Makedonije, a posljednji predsjednik Predsjedništva u kojem su učestvovali svi članovi bio je Stipe Mesić iz Hrvatske.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]