Biatlon u Jugoslaviji

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Takmičenja u biatlonu u Jugoslaviji, kao i organizaciju i učestvovanje na međunarodnim takmičenjima, organizovao je Biatlonski savez Jugoslavije. Biatlon se u Jugoslaviji počeo intenzivnije razvijati nekoliko godina prije početka Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Olimpijske igre[uredi | uredi izvor]

Jugoslavenski biatlonci su nastupili su prvi put na Zimskim olimpijskim igrama 1980. godine u Lake Placidu u SAD-a, kada je Marjan Burgar nastupio u utrci na 20 km i osvojio 35 mjesto od ukupno 47 biatlonaca i u utrci u sprintu na 10 km, gdje je osvojio 38 mjesto od ukupno 49 biatlonaca. Nakon toga jugoslavenski predstavnici nastupili su još na ZOI 1984. u Sarajevu: Zoran Ćosić, Franjo Jakovac, Andrej Lanišek, Tomislav Lopatić, Jure Velepec i Marjan Vidmar. Najbolji rezultat ostvario je Andrej Lanišek osvojivši 41-o mjesto u utrci na 20 km. Jugoslavenska štafeta u sastavu Andrej Lanišek, Jure Velepec, Zoran Ćosić i Franjo Jakovac osvojila je zadnje 17-o mjesto u štafetnoj utrci.

Na slijedećim ZOI 1988. u Calgaryju u Kanadi nastupio je samo Jure Velepec, koji je osvojio 35-o mjesto u utrci na 20 km i 53-e mjesto u sprintu na 10 km

Na ZOI 1992.[a] u Albertvillu nastupili su: Mladen Grujić, Tomislav Lopatić, Zoran Ćosić i Admir Jamak. Najbolji rezultat ostvario je Mladen Grujić koji je u utrci sprinta osvojio 76-o mjesto od ukupno 94 biatlonca. Nastupili su takođe i u štafetnoj utrci kada su bez i jednog promašaja zauzeli 19-o mjesto od ukupno 21 štafete.

Svjetska prvenstva[uredi | uredi izvor]

Prvi nastup na Svjetskom prvenstvu u biatlonu bio je nastup Marjana Burgara i Borisa Kozinca na SP 1978. Na slijedećim svjetskim prvenstvima: SP 1979, SP 1981, SP 1982, SP 1983, SP 1986, nastupio je jedan ili dva biatlonca, a na SP 1989, SP 1990 i SP 1991, nastupila su po četiri takmičara, te je na tim prvenstvima Jugoslavija trčala i štafetnu utrku 4 × 7,5 km.

Svjetski kup[uredi | uredi izvor]

U Svjetskom kupu, nastupali su povremeno, uglavnom zbog niskih kvota i ograničenog broja takmičara.[1]

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U jugoslavenskom timu nastupili su samo takmičari iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Takmičari iz Slovenije nastupili su samostalno.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]