Savez komunista Jugoslavije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Savez komunista Jugoslavije
Савез комуниста Југославије
Zveza komunistov Jugoslavije
Сојуз на комунистите на Југославија
Logo
Predsjednik Prvi: Josip Broz Tito
Godina osnivanja 1919
Sjedište Beograd, SFRJ
Ideologija Titoizam, Komunizam

Savez komunista Jugoslavije(SKJ)[uredi | uredi izvor]

Nazivi:

  • Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista) (1919.-1920.)
  • Komunistička partija Jugoslavije (1920.-1952.)
  • Savez komunista Jugoslavije (1952.-1990. dezintegracija)


Najjača i zapravo jedina politička partija i opcija u Drugoj Jugoslaviji. Komunistička partija je bila ujedno i antifašistički pokret na prostoru Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore. Zahvaljujući njoj na čelu s političkim vođom šest južnoslavenskih naroda Josipom Brozom Titom jugoslavenski prostor je oslobođen od fašističkih agresorskih snaga (njemačkih nacista, italijanskih fašista, hrvatskih ustaša, srpskih nedićevaca i četnika, slovenskih belogardejaca, albanskih balista i drugih fašističkih formacija). Od 1945. godine SKJ je bila kompleksna partija koja se sastojala iz šest manjih tzv "podružnica": bosanskohercegovačka, srpska, hrvatska, slovenska, crnogorska i makedonska. Komunistička partija Jugoslavije je vodila puno liberalniju politiku u odnosu na npr. sovjetsku i kinesku komunističku partiju. Taj liberalizam u SKJ je postojao zahvaljujući jugoslovenskom predsjedniku Titu, pa se često kaže da je komunizam u bivšoj Jugoslaviji bio izrazito titoistički.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Vote stub.svg Nedovršeni članak Savez komunista Jugoslavije koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.