Nova Varoš

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Varoš (čvor).
Nova Varoš
Nova Varoš
Nova Varoš
Lokacija {{{službeno_ime}}}
Država Flag of Serbia.svg Srbija
Okrug Zlatiborski okrug
Općina Nova Varoš
Površina
 • Ukupno 581 km2
Stanovništvo (2002)
 • Ukupno 10.335
Poštanski broj 31 320
Pozivni broj +381 33
Veb-sajt www.novavaros.com

Nova Varoš je grad i sjedište istoimene općine u Srbiji. Nalazi se na sredini magistralnog puta BeogradBar, na nadmorskoj visini do 1000 m. Udaljena je od Beograda 280 km. Nad njom se izdiže planina Zlatar, dugačka 22 km i široka 12 km, sa najvišim vrhom od 1627m. Općina Nova Varoš obuhvata površinu od 584 km2, na kojoj živi 19.980 stanovnika.

Historija[uredi | uredi izvor]

1469. godine u turskim dokumentima spominje se i nahija Barče, kao nahija Vlaha Sjenice ili kao drugo ime Barče. Četiri decenije kasnije, tačnije 1516. godine u ovoj nahiji se javlja Skender-pašina Varoš, nazvana tako po njenom osnivaču rumelijskom begler-begu, veziru Skender-paši Đenovljaninu koji je u vremenskom periodu od 1478-1505. godine u tri navrata bio i bosanski sandžak-beg. Skender-pašina Varoš, koja se od 1530. godine počinje zvati i Nova Varoš ili Barče, prema ovom dokumentu tek prvih godina XVIII vijeka dobija današnje ime Nova Varoš.

Kulturno historijski spomenici[uredi | uredi izvor]

Kulturno historijske spomenike predstavljaju crkvebrvnare po selima, zgrada stare škole u Radonji, crkva i džamija u Novoj Varoši i drugi.

Naseljena mjesta[uredi | uredi izvor]

Akmačići, Amzići, Bistrica, Božetići, Brdo, Bukovik, Burađa, Vilovi, Vraneša, Gornja Bela Reka, Gornje Trudovo, Debelja, Donja Bela Reka, Draglica, Draževići, Drmanovići, Jasenovo, Komarani, Kućani, Ljepojevići, Miševići, Negbina, Nova Varoš, Ojkovica, Radijevići, Radoinja, Rutoši, Seništa, Tisovica, Trudovo, Čelice i Štitkovo.

Industrija[uredi | uredi izvor]

U Kokinom Brodu, 11 kilometara sjeverno od Nove Varoši ka Zlatiboru, podignuta je velika brana i tako je u dolini Uvca stvoreno Zlatarsko jezero dugačko 30km, sa akumulacijom od preko 400 miliona kubnih metara vode. Struju proizvode hidrocentrale “Uvac”, “Kokin Brod”, “Bistrica” i “Potpeć”. Ukupna proizvodnja je oko 800 miliona kilovat sati godišnje. U općini posluje oko 100 preduzeća i 450 radnji, a zaposleno je 5.500 stanovnika.

Poljoprivreda[uredi | uredi izvor]

Poljoprivredu karakteriše razvijeno stočarstvo, proizvodnja mliječnih proizvoda, od kojih je najpoznatiji zlatarski sir. Značajni poljoprivredni potencijali postoje u razvoju voćarstva, pčelarstva i otkupu i preradi šumskih plodova. Poljoprivrednu površinu čini 57,10% ukupne površine općine, a šumskom zemljištu pripada 33,85%.

Turizam[uredi | uredi izvor]

Dosta pažnje poklanja se razvoju zdravstvenog i komercijalnog turizma, za koji postoje dobri preduslovi, koji se ogledaju u ljepotama i drugim prirodnim vrijednostima planine Zlatar i akumulacionih jezera. Jedna od izuzetnih prirodnih rijetkosti je bjeloglavi sup, čije je stanište u kanjonu rijeke Uvac.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Flag of Serbia.svg Nedovršeni članak Nova Varoš koji govori o općini u Srbiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.