Bačka Topola

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Bačka Topola je grad i središte istoimene općine u sjevernom dijelu Bačke, u Vojvodini, na sjeveru Srbije. Na severu se graniči sa općinom Subotica, na sjeveroistoku sa općinom Senta, na istoku sa općinom Ada, na jugoistoku je općina Bečej, na jugu se nalazi općina Mali Iđoš, na jugozapadu je općina Kula, a na zapadu općina Sombor.

Naselja su izgrađena na plodnom černozemu lesne zaravni ispresjecane rječicama i dolinama sa umjereno-kontinentalnom klimom sjevernobačkog tipa. Kroz općinu prolazi željeznička pruga i autoput pravca Beograd-Subotica-Budimpešta, kao i sobraćajnice koje povezuju Sentu i Sombor, Bečej i Bajmok, Bačku Palanku i Horgoš. Prema posljednjem popisu iz 2002. godine u općini je živjelo oko 38.245 stanovnika, a u gradu oko 16.600 ljudi. Nacionalna struktura stanovništva je sljedeća: Mađari – 59%, Srbi – 30%, Crnogorci – 1,4%, Rusini – 0,8%, Slovaci – 0,5%, ostali – 8,3%.

Naseljena mjesta[uredi | uredi izvor]

Bagremovo, Bajša, Bačka Topola, Bački Sokolac, Bogaraš, Gornja Rogatica, Gunaroš, Zobnatica, Kavilo, Karađorđevo, Krivaja, Mali Beograd, Mićunovo, Novo Orahovo, Njegoševo, Obornjača, Orešković, Panonija, Pačir, Pobeda, Svetićevo, Srednji Salaš i Stara Moravica.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Bačka Topola koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.