Pećinci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-merge.svg
Ovu kutiju treba zamijeniti infokutijom "Infokutija_naselje".
(Primjeri upotrebe šablona)

Pećinci su općina u Srbiji. Nalaze se u donjem Srijemu, blizu rijeke Save, južno od autoputa Beograd-Zagreb. Jedna je od manjih općina u Vojvodini, s većim brojem naseljenih mjesta: Ašanja, Brestač, Deč, Donji Tovarnik, Karlovčić, Kupinovo, Obrež, Ogar, Pećinci, Popinci, Prhovo, Sibač, Sremski Mihaljevci, Subotište i Šimanovci. Općina ima 21.472 stanovnika.

Opština Pećinci u Sremskom okrugu

U ovom području bilo je više manjih naselja već u 15. i 16. vijeku. U narodnooslobodilačkom ratu ovo je ustanički kraj. Krajem 1941. godine tu je održano prvo partijsko savjetovanje za Srijem. Tokom 1942. formirani su partizanski odredi i narodnooslobodilački odbori, a 1943. otvaraju se partizanske škole.

U blizini Pećinaca je Obedska bara, zaštićeni rezervat životinjskog svijeta, veoma atraktivna s okolnim šumama u kojima su lovišta i izletišta.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Pećinci koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.