Idi na sadržaj

Kikinda

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kikinda

Kikinda je gradsko naselje i sjedište istoimenog grada u Banatu, na sjeveroistoku Vojvodine, u Srbiji, u blizini granici s Rumunijom. Prema popisu iz 2002. godine u gradu je živjelo preko 67.002 stanovnika. Grad Kikinda nalazi se u sjevernom dijelu srpskog Banata, udaljen je od granice Srbije i Rumunije, 9 km od graničnog prijelaza kod Nakova. Kikinda je najveće gradsko naselje ovog dijela Banata i predstavlja ne samo gradski centar već i centar sjevernog Banata. U okviru Vojvodine ona zauzima periferijski položaj. Zahvaljujući dobro razvijenoj saobraćajnoj mreži općina je dosta dobro povezana sa svim ostalim dijelovima Banata i Vojvodine. Kikinda je nastala na mjestu preko koga su još tokom srednjeg vijeka vodili važni kopneni putevi. Od Kikinde se razilaze putevi, zrakasto, u pravcu Segedina, Čanada, Arada, Temišvara, Zrenjanina itd. Položaj Kikinde došao je do izražaja kada je u drugoj polovini 19. i početkom 20. stoljeća Kikinda dobila nekoliko željezničkih pruga.

Naseljena mjesta[uredi | uredi izvor]

Banatska Topola, Banatsko Veliko Selo, Bašaid, Iđoš, Kikinda, Mokrin, Nakovo, Novi Kozarci, Rusko Selo i Sajan.

U sjevernom dijelu Banata, u neposrednoj blizini granice Srbije i Rumunije, prostire se općina Kikinda, središte ekonomskog i društvenog života ovog dijela Vojvodine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Po arheološkim nalazima, na mjestu Kikinde bila su stara naselja, a 1423. godine, kao dobro Ugarskih kraljeva, spominje se mjesto Nađ Kekenj. U XVIII vijeku Kikinda je središte distrikta, a 1893. dobija status slobodnog kraljevskog grada. U narodnooslobodilačkom ratu, 1941. godine u ovom kraju organizuje se oružani otpor u kojem dejstvuju Kikindski, Mokrinski i Dragutinovački partizanski odredi.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Teritorija kikindske općine ima izgled nepravilnog mnogougaonika. Prosječna širina zapad-istok je oko 25 km, a dužina sjever-jug je oko 35 km. Kikindska općina se graniči sa pet susednih općina i R Rumunijom. Na sjeveru i sjeverozapadu je granica sa Čokom, na jugozapadu je granica prema općini Novi Bečej, na jugu je granična linija sa općinama Zrenjanin i Žitište, na jugoistoku je Nova Crnja i na istoku i sjeveroistoku je granica prema R Rumuniji. Kikindska općina ima površinu 782 km2, na kom prostoru je po popisu 1991. živjelo 69.709 stanovnika raznih nacionalnosti: 74% Srba, 19% Mađara, a ostali su pripadnici drugih nacionalnosti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Kikinda koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.