Kladovo

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Općina Kladovo (preko 10.000 stanovnika) središte je istoimene općine (32.000) koja pripada Borskom okrugu u Republici Srbiji. Kladovo je u ranijim vijekovima bio utvrđeni grad, čiji se ostaci nalaze neposredno prije ulaska u savremeni grad idući Đerdapskom magistralom u pravcu Donjeg Milanovca prema Kladovu. Kladovo je u doba SFRJ posjedovalo veliko brodogradilište, koje je od uvođenja sankcija SB Ujedinjenih naroda stagniralo. U Kladovu se nalazi i upravna zgrada hidrosistema "Đerdap", jedan od najboljih u tom dijelu Srbije. Telefonski pozivni broj za Kladovo je 019, a poštanski broj (od 1974. do 2005.) 19320, automobilska oznaka "BO".

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: