Odžaci (Srbija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lokacija općine Odžaci na karti Srbije

Odžaci su grad i sjedište istoimene općine u Vojvodini, Srbija. Po podacima iz 2004 općina zauzima površinu od 411 km2. Po podacima iz 2002 godine u općini je živjelo 35.582 stanovnika, a u samom gradu 9.940 stanovnika. Većinu stanovnika čine Srbi. Ime Odžaci je slovenska modifikacija turske riječi "odžak", što u prevodu znači dimnjak, odnosno u turskoj vojnoj terminologiji označava vojnu posadu. Stari mađarski naziv za grad je "Kéménd", koji se prvi put pominje 1522 godine i znači mali dimnjak. Kasnije se na mađarskom grad naziva "Hódság", dobiveno od turskog "Odzlak".

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvo naselje su osnovali Turci sredinom 16. vijeka pod nazivom Učak. Sredinom 18. vijeka ovaj kraj su naselili Nijemci, a zatim i drugi narodi. Poslije Drugog svjetskog rata i iseljavanja Nijemaca, ovaj kraj se kolonizuje. Samo 1945 godine 465 porodica naseljavaju Odžake i druga mesta u okolini.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Odžaci (Srbija) koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.