Idi na sadržaj

Odžaci (Srbija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lokacija općine Odžaci na karti Srbije

Odžaci su grad i sjedište istoimene općine u Vojvodini, Srbija. Po podacima iz 2004 općina zauzima površinu od 411 km2. Po podacima iz 2002 godine u općini je živjelo 35.582 stanovnika, a u samom gradu 9.940 stanovnika. Većinu stanovnika čine Srbi. Ime Odžaci je slovenska modifikacija turske riječi "odžak", što u prevodu znači dimnjak, odnosno u turskoj vojnoj terminologiji označava vojnu posadu. Stari mađarski naziv za grad je "Kéménd", koji se prvi put pominje 1522 godine i znači mali dimnjak. Kasnije se na mađarskom grad naziva "Hódság", dobiveno od turskog "Odzlak".

Historija

[uredi | uredi izvor]

Prvo naselje su osnovali Turci sredinom 16. vijeka pod nazivom Učak. Sredinom 18. vijeka ovaj kraj su naselili Nijemci, a zatim i drugi narodi. Poslije Drugog svjetskog rata i iseljavanja Nijemaca, ovaj kraj se kolonizuje. Samo 1945 godine 465 porodica naseljavaju Odžake i druga mesta u okolini.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]Nedovršeni članak Odžaci (Srbija) koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.