Šid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Šid je grad i središte istoimene općine u Srijemu, u zapadnom dijelu Srbije, u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom. Prema posljednjem popisu iz 2002. godine u općini je živjelo 38.921 stanovnika, a u gradu 17.155. Voćarsko-vinogradarski je kraj, sa velikim vinskim podrumom. Pored poljoprivrede, razvijena je prehrambena industrija, posebno prerada žita, te savremena industrijska klaonica i fabrika za proizvodnju jestivog ulja. Osim toga ne treba zaboraviti tekstilnu industriju i industriju trikotaže. Grad ima zanimljiv turistički potencijal, naročito za lov i ribolov. U gradu se nalazi spomen kuća i galerija slikara Save Šumanovića.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Šid koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.