Bačka Palanka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Bačka Palanka je grad i središte istoimene općine u Bačkoj, na zapadu Vojvodine, u sjeverozapadnom dijelu Srbije, gotovo na samoj granici s Hrvatskom. Prema posljednjem popisu iz 2002. godine u općini je živjelo preko 60.000 stanovnika, a u samom gradu oko 35.000, od čega dobar dio stanovnika dolazi sa područja Bosanske krajine, te dijelova Hrvatske, a u posljednje vrijeme i sa Kosova. Periferni južni dijelovi grada udaljeni su od Dunava 500 m.

Naseljena mjesta[uredi | uredi izvor]

Bačka Palanka, Vizić, Gajdobra, Despotovo, Karađorđevo, Mladenovo, Neštin, Nova Gajdobra, Obrovac, Parage, Pivnice, Silbaš, Tovariševo i Čelarevo.

Sport[uredi | uredi izvor]

U općini se nalazi popularni fudbalski klub FK Bačka Bačka Palanka.

Spoljašne veze[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Bačka Palanka koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.