Bačka Palanka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Palanka (čvor).

Bačka Palanka je grad i središte istoimene općine u Bačkoj, na zapadu Vojvodine, u sjeverozapadnom dijelu Srbije, gotovo na samoj granici s Hrvatskom. Prema posljednjem popisu iz 2002. godine u općini je živjelo preko 60.000 stanovnika, a u samom gradu oko 35.000, od čega dobar dio stanovnika dolazi sa područja Bosanske krajine, te dijelova Hrvatske, a u posljednje vrijeme i sa Kosova. Periferni južni dijelovi grada udaljeni su od Dunava 500 m.

Naseljena mjesta[uredi | uredi izvor]

Bačka Palanka, Vizić, Gajdobra, Despotovo, Karađorđevo, Mladenovo, Neštin, Nova Gajdobra, Obrovac, Parage, Pivnice, Silbaš, Tovariševo i Čelarevo.

Sport[uredi | uredi izvor]

U općini se nalazi popularni fudbalski klub FK Bačka Bačka Palanka.

Spoljašne veze[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Bačka Palanka koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.