Žitorađa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb općine Žitorađa
Bandera Žitorađa
Lokacija općine Žitorađa na karti Srbije

Žitorađa (sr. Житорађа) je grad i sjedište istoimene općine u Srbiji. Po podacima iz 2004 općina zauzima površinu od 214 km2. Po podacima iz 2002 godine u općini je živjelo 18.207 stanovnika, a u samom gradu 3.543 stanovnika. Općina Žitorađa nalazi se na jugoistoku Srbije, u Topličkom okrugu, na udaljenosti 10 km od koridora 10 koji povezuje Srbiju sa Makedonijom, Grčkom i dalje sa istokom. Općina se nalazi na udaljenosti 35 km jugozapadno od Niša, i gravitira Nišu kao ekonomskom, političkom i kulturnom centru. U strukturi privrede općine Žitorađa dominantno mjesto zauzima poljoprivreda. U strukturi poljoprivrede posljednjih godina primat zauzima proizvodnja ranog povrća iz plastenika i proizvodnja lubenica. Razvijeno je voćarstvo, a također su zastupljene i sve ostale kulture.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]