Rodoljub Čolaković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rodoljub Čolaković (1900. - 1983.) je bio bosanskohercegovački političar.

Rođen u Bijeljini, Rodoljub Čolaković se učlanio u Socijalističku partiju BiH u martu 1919. kao student. Kasnije se pridružio Crvenoj pravdi, organizaciji koja je izvršila atentat na jugoslavenskog ministra unutrašnjih poslova Milorada Draškovića. Za svoju ulogu Čolaković je osuđen na 12 godina zatvora. Tokom služenja kazne u zatvoru, upoznao je više prominentnih jugoslavenskih komunista, uključujući Mošu Pijade s kojim je preveo Das Kapital i druge tekstove Marxa.

Nakon puštanja iz zatvora, Rodoljub Čolaković je emigrirao u Sovjetski Savez, a kasnije je učestvovao u španskom građanskom ratu na strani republikanaca. Ovo iskustvo mu je dobro poslužilo jer je 1941. bio jedan od organizatora narodnog ustanka protiv Nijemaca nakon invazije na Jugoslaviju. Bio je politički komesar partizana u Bosni. 1943. je bio jedan od osnivača i prvi urednik bh. dnevnog lista Oslobođenje.

Nakon rata je bio premijer Bosne i Hercegovine i služio na mnogim vladinim i partijskim pozicijama. Svoje ratne doživljaje opisao je 1955. godine u zbirci od pet knjiga Zapisi iz oslobodilačkog rata. Dobitnik je nagrade Narodnog heroja Jugoslavije.