Ibrahim Perviz

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ibrahim Perviz (Mutnik, kod Cazina, 1902 — Zenica, 6. august 1941), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Ibrahim Perviz
Rođenje1902
Smrt6. august 1941. (38/39 godina)
ZanimanjeRudar
Godine aktivnosti1935-1941
NagradeNarodni heroj Jugoslavije

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rodio se u Mutniku kod Cazina 1902. godine. Kao rudar radio je u Trepči i u Zenici. Rano se odlučio za revolucionarni pokret i član Komunističke partije Jugoslavije je postao 1935. godine. Zbog toga je često progonjen, hapšen i otpuštan sa posla. Po direktivi partije 1938. godine otišao je u Zenicu. Imao je velikih uticaja u obnovi zeničke partijske organizacije.

Nakon sloma Jugoslavenske države u Aprilskom ratu ustaše su počele da čine masovne zločine zbog toga je Perviz počeo da se politički odupire širenju ustaške organizacije. Zbog dosljednosti i borbi za KPJ određen je za komesara Zeničkog partizanskog odreda.

Prilikom izvršavanja zadataka, Perviz je 5. augusta 1941. godine ušao u Zenicu, iako je znao da su prije njegovog dolaska dvije grupe komunista uhapšene i da policija traga za njim. Nije htio da napusti grad sve dok se ne završi diverzija. Pošto je čovjek koji je izvršavao diverziju bio ustaški agent, ustaše su nastavile da hapse. Perviz je 6. augusta u trenutku kada je trebalo da se sastane sa ostalim članovima partizanskog odreda opkoljen od strane ustaša. Tada je shvatio da je u pitanju izdaja. Svojoj grupi je naredio pravac kojim da se povuku, a sam je prihvatio neravnopravnu borbu kako bi omogućio da se grupa povuče. Da ne bi bio zarobljen, izvršio je samoubistvo.

Ukazom predsjednika FNR Jugoslavije Josipa Broza Tita, 24. jula 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.[1]

  1. ^ Narodni heroji Jugoslavije. Beograd: "Omladina" Beograd. 1982. str. 92.