Ognjen Prica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ognjen Prica
Rođenje27. novembra 1899
Smrt9. jula 1941
NagradeOrden narodnog heroja

Ognjen Prica (Ilidža, 27. novembra 1899- Zagreb, 9, jula 1941) je bio ljevičarski intelektualac, urednik Borbe, jedan od osnivača KPJ i Narodni heroj Jugoslavije.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Osnovnu školu učio je u Visokom i Sarajevu, gdje je 1918. završio i gimnaziju, s odličnim uspjehom. U gimnaziji je učio njemački, ruski, francuski i latinski jezik. Još u to vrijeme opredjeljuje se za radnički pokret. U VII razredu gimnazije postao je član Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je na stvaranju jedinstvenog jugoslavenskog radničkog pokreta, ujedinjenju socijaldemokratskih partija i stvaranju Komunističke partije Jugoslavije.

Protjeran je na 5 godina u Sarajevo, ali je emigrira u Beč, odakle odlazi u Prag, pa u Berlin, i ponovo u Beč. Tamo nastavlja da studira matematiku, fiziku i filozofiju.

Krajem 1923, Ognjen se vraća u zemlju. U Beogradu ga hapsi policija, poslijee čega je bio osuđen na mjesec dana zatvora. Sljedeće godine, poslije završetka studija, dobio je mjesto suplenta u Drugoj državnoj gimnaziji u Sarajevu, gdje je naredne četiri godine predavao matematiku. Kao politički nepodoban za vladajući režim, otpušten je 1928 iz službe, i odlazi u Zagreb, gdje živi polu-legalno i postaje glavni urednik "Borbe".

Uhapšen je 1929. godine. Nakon 3 mjeseca zatvora u Zagrebu, protjeran je u Korenicu, zavičajno mjesto njegovih roditelja, odakle je sproveden u Sarajevo, gdje je sedam mjeseci proveo u zatvoru. Marta 1930. godine izveden je pred Državni sud za zaštitu države u Beogradu, i bio osuđen na 7 godina robije.

Poslije izlaska s robije, 1936, Ognjen je ponovo interniran u Korenicu, a zatim je dobio odobrenje da se nastani u Zagrebu, ali s ograničenim pravom kretanja.

Po nalogu Mačeka i Šubašića, Ognjen je, noću između 30. i 31. marta 1941, uhapšen zajedno s više komunističkih aktivista, naprednih intelektualaca i radnika, i zatvoren u zatvoru na Savskoj cesti. Poslije stvaranja Nezavisne Države Hrvatske, predat je ustašama, koje su ga prebacile u logor Kerestinec i poslije tromjesečnog mučenja, zajedno s grupom revolucionara, streljale 9. jula 1941. godine, u Maksimirskoj šumi.

Za narodnog heroja proglašen je 26. jula 1945. godine.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Narodni heroji Jugoslavije, „Mladost“ Beograd, 1975.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Narodni heroji Jugoslavije – Ognjen Prica". Arhivirano s originala, 8. 9. 2016. Pristupljeno 8. 12. 2018.