Jusuf Čevro

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jusuf Čevro
Rođenje25. februar 1914.
Mostar, Austro-Ugarska
Smrt1. august 1941.
Polog kod Mostara, NDH
ZanimanjeKrojač
Godine aktivnosti1935-1941
NagradeNarodni heroj Jugoslavije

Jusuf Čevro (Mostar, 25. februar 1914 — Polog, kod Mostara, 1. august 1941), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i Narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 25. februara 1914. godine u Mostaru.[1]

Kao mladi krojački radnik rano se uključio u rad revolucionarne radničke omladine Mostara i sindikalne podružnice tekstilno-krojačkih radnika. Poslije 1935. godine, kada se u Mostar vratilo s robije nekoliko starijih i iskusnijih komunista, partijsko rukovodstvo posebnu pažnju posvećivalo je radu članova Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) i njenih simpatizera na razvijanju revolucionarnog duha u među mostarskim radnicima.

Bio je među prvim omladincima koji su dolazili u Radnički dom, i po zadatku partijskog rukovodstva radili na preuzimanju i stabilizaciji Doma, i obnavljanju sindikalnih organizacija. Kao predsjednik sindikalne podružnice tekstilno-krojačkih radnika, organizovao je 1936. godine štrajk krojača, koji je trajao mjesec dana. Pomagao je štrajkovima rudara, građevinara, mesara, i u njima uzimao učešće. Godine 1936. je primljen u članstvo KPJ.

Po direktivi KPJ, putovao je u Konjic, Stolac, Trebinje i Sarajevo, radio na uspostavljanju veza i obnavljanju partijskih organizacija. U njegovoj kući bila je smještena partijska tehnika Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, kojom je on rukovodio. Krajem juna 1940. godine, u Mostaru je održana partijska konferencija na kojoj je formiran Mesni komitet KPJ za Mostar. Za prvog sekretara je bio izabran Jusuf Čevro. Iste godine izabran je i za člana Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu.

U toku Aprilskog rata, 1941. godine u njegovoj kući održana je sjednica Mesnog komiteta KPJ za Mostar povodom ratne situacije i djelovanja petokolonaša. Tada je riješeno da se, u ime Mesnog komiteta KPJ, uputi delegacija komandantu Armije i skrene pažnja na djelovanje neprijatelja.

U kući poznatog mostarskog revolucionara Gojka Vukovića, Jusuf je 31. jula održao sastanak s grupom komunista, na kome su razrađivani partijski zadaci u vezi s oružanom borbom. Ustaše su otkrile mjesto održavanja sastanka i izvršile napad. Grupa je tada pružila otpor, a Jusuf je uspio da pobjegne, prepliva Neretvu i da se skloni. Pošto je bio potkazan, ustaše su uspjele da ga uhapse.

U ustaškom zatvoru u Mostaru, bio je strahovito mučen – viješali su ga za noge, tukli motkama, boli noževima, držali ga bez hrane dajući mu da pije samo slanu vodu. I pored toga ustaše nisu uspjele da od Jusufa iznude bilo kakve podatke o partijskoj organizaciji Mostara i njenom radu. Potpuno fizički uništenog i izmučenog, ustaše su ga, zajedno s Slobodanom Vukovićem, sinom revolucionara Gojka Vukovića strijeljale na mjestu Ovojci, kod sela Pologa, u blizini Mostara, 1. augusta 1941. godine.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 23. jula 1952. godine, proglašen je za narodnog heroja.

Godine 1965. njegovi posmrtni ostaci su preneti i sahranjeni na Partizanskom groblju u Mostaru.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Narodni heroji Jugoslavije. Beograd: Mladost. 1975.