Milka Bosnić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Milka Mika Bosnić (Vrtoče, kod Drvara, 1928 — Drvar, 25. maj 1944) bila je članica Saveza komunističke omladine Jugoslavije, koja je ubijena od strane njemačkih vojnika tokom Desanta na Drvar, a kasnije proglašena za narodnog heroja Jugoslavije.

Milka Bosnić
Rođenje1928.
Vrroče kod Drvara, Kraljevina SHS
Smrt25. maj 1944.
Drvar, DFJ
NagradeNarodni heroj Jugoslavije

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je 1928. godine u selu Vrtoče kod Drvara. Majka Jelica i otac Pera imali su još tri kćerke i tri sina. Mika je pred rat završila osnovnu školu. Išla je u prvi razred građanske škole.[1]

Poslie ustanka, iako još dijete, Mika se priključila drvarskoj komunističkoj i antifašističkoj omladini. Učestvovala je u prikupljanju hrane i odijeće za Narodnooslobodilačku vojsku, čišćenju grada, previjanju ranjenika i pisanju i lepljenju parola. Pred njemački desant na Drvar primljena je u članstvo Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i postala je kurir u Komandi mjesta.

prije desanta na Drvar, 25. maja 1944. godine, u Drvaru je formirana tenkovska četa Prvog proleterskog korpusa. Ona je izvodila vježbe u okolini Drvara, tako da su Drvarčani poznavali partizanske tenkove i njihovu posadu.

U toku borbe protiv njemačkih padobranaca jedan partizanski tenk našao se u opasnosti da ga njemačka vojska uništi. U tenku su bili Dragoslav Radosavljević Soća, komesar tenkovske čete, vozač Spaso Đurašković i nišandžija Jelača. U jednom trenutku, njemački vojnici su na tenk nabacili ćebe, tako da je vozaču bio zaklonjen vidik. Svi članovi posade tenka bili su ranjeni i prijetila je opasnost da budu zarobljeni. U tom trenutku su pored tenka prolazili zarobljeni Drvarčani koje su sprovodili njemački vojnici. Među njima bila je i šesnaestogodišnja Milka Bosnić. Uviđajući opasnost u kojoj se našla posada tenka, Milka je iskočila iz kolone zarobljenika, pritrčala tenku i zbacila ćebe. Ranjenom vozaču ponovo se otvorio vidik, pokrenuo je tenk i nastavio borbu. Pobijesneli njemački vojnici, kojima je pljen tako iznenada izmakao, okomili su se na djevojčicu i sasjekli je bajonetima. Ubili su još mnogo Drvarčana, među njima i Milkinu majku Jelicu i brata Zdravka.

Milkin drugi brat, Đorđe, ubijen je nekoliko dana kasnije. Otac Pero je umro godinu prije Desanta, od tifusa, zajedno s najmlađom ćerkom Radmilom. Od brojne porodice, preživjele su dvije Milkine sestre, Dušanka i Dobrila, kao i njihov šestogodišnji brat Vlado. Dušanka je i sama bila izvedena na streljanje, ali je samo teško ranjena. Uspjela je da se izvuče iz gomile leševa, i sa tavana obližnje kuće je posmatrala kako joj njemački vojnici ubijaju sestru Milku.[2]

U Drvaru, pored Muzeja „25. maj 1944.“, stoje i danas ostaci partizanskog tenka.

Ukazom predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita 17. maja 1974. proglašena je za narodnog heroja.

Kasarna Oružanih snaga BiH na Manjači nosi njeno ime.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Narodni heroji Jugoslavije. Beograd: Mladost. 1982. str. 102.
  2. ^ Bijelić, Krste (1980). Heroine Jugolsavije. Zagreb: Spektar.
  3. ^ "Kasarna "Mika Bosnić" na Manjači: Održana prezentacija vojne vježbe "Kombinovani napor 22"".