Mithat Haćam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mithat Haćam
NadimakAćim
Rođenje1917.
Bratunac, Austro-Ugarska
Smrt15. august 1942(1942-08-15) (24–25 godina)
Konjuh planina, Kraljevina Jugoslavija
RatoviDrugi svjetski rat
VojskaNarodnooslobodilačka vojska Jugoslavije
JediniceRomanijski NOP odred, Šesta proleterska istočnobosanska udarna brigada
KomandovaoKomandant bataljona
OdlikovanjaOrden narodnog heroja

Mithat Haćam (Bratunac, 1917 - Konjuh planina, 1942), bio je jugoslavenski partizan i Narodni heroj Jugoslavije.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Školu je učio u raznim mjestima Bosne i Hercegovine, jer mu je otac bio učitelj i često premještan. Srednju tehničku školu, geometarski odsjek, završio je u Beogradu 1938. godine. Ovu školu završilo je pet narodnih heroja: Adem Buć, Slavko Rodić, Radivoj Rodić, Rade Marijanac i Mithat Haćam.

Po završetku školovanja radio je tri godine kao geometar i Prištini. Učestvovao je u akcijama koje je organizovala Komunistička partija Jugoslavija (KPJ), čiji je član postao 1940. god.[2]

Drugi svjetski rat[uredi | uredi izvor]

Aprilski rat i kapitulacija Jugoslavije su ga zatekli u vojsci u Boki kotorskoj. Kući u Mostar se vratio sa 5 pištolja i nekoliko bombi, spreman da se na području istočne Bosne pridruži prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Već u jesen 1941. postao je komandant bataljona u sastavu Romanijskog NOP odreda, formiranog 6. oktobra 1941. god. Na ovoj dužnosti svojim borcima će komandovati u nekoliko borbi, kao u onoj u decembru 1941. godine kada se njegova grupa saboraca, na putu kroz Jahorinu prema Kalinoviku, uspješno oduprijela zasjedi koju je bila postavila četnička jedinica od 30 vojnika. Četnici su ih pozvali na predaju, a Mithat i saborci, sa bombama u rukama, napravili su juriš, razbili četnike i nekolicinu zarobili.

Od boraca iz Foče, i grupe Mithata Haćama, u Kalinovačkom NOP odredu formiran je bošnjački vod. Usljed četničkog rovarenja na teritoriji tog odreda, a naročito poslije četničkog pokolja u Goraždu i Foči, nisu bili povoljni uslovi za dalje okupljanje Bošnjaka u partizane u tom kraju, pa je štab Kalinovačkog odreda odlučio da krajem decembra 1941. ovaj bošnjački vod uputi u sastav bošnjačkog bataljona Romanijskog odreda, gdje je stigao 24. decembra 1941. na položaj kod Vareša.

Šesta proleterska brigada NOVJ pokušala je 14. 8. 1942. da se preko planine Konjuha i pored Živinica i Tuzle prebaci na planinu Majevicu. Brigada je otkrivena na sjevernim padinama Konjuha, kod sela Miljkovca, gde su je napali pripadnici ustaške milicije iz Kladnja. Ustaše su se neprimjetno privukli partizanima koji su spavali. Nastala je pometnja u kojoj su se prvi snašli Mithat Haćam i politički komesar čete Josip Jovanović. Otvorili su vatru sa još nekolicinom saboraca, i štitili ostale da se povuku, sve dok nisu poginuli.[3]

Naslijeđe[uredi | uredi izvor]

Zbog zasluga u Narodnooslobodilačkoj borbi po njegovom imenu nekoliko škola je nosilo njegovo ime:

  • Osnovna škola u Bratuncu, danas Vuk Karadžić,
  • Srednja škola u Srebrenici, danas Srednjoškolski centar, i
  • Osnovna škola u Živinicama, danas Druga osnovna škola.
  • Odred izviđača iz Srebrenice nosio je ime po ovom narodnom heroju.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije , 20. decembra 1951. godine, proglašen je za narodnog heroja Jugoslavije.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Narodni heroji Jugoslavije (knjiga). Beograd: Mladost. 1975.

Reference[uredi | uredi izvor]