Avdo Ćuk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Avdo Ćuk (Glamoč, 1920 — Čardak, kod Bosanske Krupe, 13. novembar 1944) bio je narodni heroj Jugoslavije, politički komesar Osme krajiške muslimanske udarne brigade.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Avdo Ćuk rođen je u Glamoču 1920. godine, odrastao je u Bosanskoj Dubici. Živio je pored svoje majke udovice, koja ga je podizala i hranila svojom zaradom. Još kao đak Učiteljske škole u Banjoj Luci Avdo se upoznao sa idejama socijalizma pa je član Komunističke partije postao 1940. godine.

Kada je formirana Grmečka proleterska četa, 27. februara 1942. u Jasenici u Podgrmeču, postavljen je za njenog političkog komesara. Mjesec dana kasnije, 25. marta četa je ušla u sastav Krajiškog proleterskog bataljona. Veoma brzo, na planini Motajici, bataljon se našao u okruženju njemačkih, ustaških i četničkih snaga i bio desetkovan. Poginuli su komandant Zdravko Čelar i politički komesar Esad Midžić. Za novog komesara postavljen je Avdo Ćuk. Avdo od tada vodi krajiške proletere kroz sve bitke i pobjede po Slavoniji i Hrvatskoj, sve do mađarske granice.[1]

Kada se njegov bataljon vratio u Bosansku Krajinu, Avdo postaje politički komesar Osme krajiške muslimanske udarne brigade.

Poginuo je u streljačkom stroju, 13. novembra 1943. godine na Čardaku, na ustaškom uporištu kod Bosanske Krupe.

Za Narodnog heroja Jugoslavije proglašen je 23. jula 1952. godine.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • OSMA KRAJIŠKA NOU BRIGADA –Izudin Čaušević, Vojnoizdavački zavod, Beograd 1981
  • OSMA KRAJIŠKA NOU BRIGADA –Sjećanje boraca, Vojnoizdavački zavod, Beograd 1982

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Savo Trikić, Dušan Repajić - PROLETERSKI BATALJON BOSANSKE KRAJINE" (PDF). Vojnoizdavački zavod, Beograd, 1982. Arhivirano s originala (PDF), 5. 4. 2016. Pristupljeno 9. 2. 2016.