Milan Pilipović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Milan Pilipović
Rođenje (1919-01-18) 18. januar 1919.
Smrt22. august 1941(1941-08-22) (22 godine)
ZanimanjePoljoprivrednik
NagradeNarodni heroj Jugosalvije

Milan Pilipović (18. januar 1919 – 22. august 1941) bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 18. januara 1919. u selu Gunjevcima, u Knešpolju, kod Bosanske Dubice. Osnovnu i srednju poljoprivrednu školu je završio u Križevcima. Prva saznanja o radničkom pokretu je dobio od svog oca Đure, nekadašnjeg rudara iz ruskih rudokopa i člana Socijaldemokratske partije. U vrijeme specijalizacije u banjalučkoj poljoprivrednoj školi uključio se u radnički pokret.

Poslije odsluženja vojnog roka, zaposlio se kao tehničar Poljoprivredne škole u Bosanskoj Dubici. Kada je primljen u članstvo Komunističke partije Jugoslavije, septembra 1940, na sastanku partijske ćelije u Međuvođu, dobio je zadatak da formira gradsku partijsku organizaciju u Bosanskoj Dubici. Za vrlo kratko vrijeme Milan je uspio da formira prvu partijsku ćeliju i postao je njen prvi sekretar.

Lako je uspostavljao kontakte i imao veliku moć uticaja na ljude, bio je dobar propagator revolucionarnih ideja i organizator političkih akcija. Da bi onemogućili njegovu partijsku aktivnost, organi vlasti su ga premjestili u Veliku Kladušu, ali se Milan brzo snašao u novoj sredini i povezao s komunistima.

Kao rezervni oficir, vrativši se, sredinom aprila 1941, iz kratkotrajnog Aprilskog rata, krenuo je u obilazak partijskih organizacija, s ciljem da se organizuje otpor prisilnom pokatoličavanju Srba i raspirivanju razdora i mržnje, da se spriječi predaja oružja i odlazak na rad u Njemačku.

Prvih dana jula 1941. Milan je došao na područje bosansko-krupskog sreza, sa direktivom o podizanju ustanka. U Rujiškoj, gdje je najviše boravio, okupljao je ljude i pripremao ih je za prve akcije. Tu je organizovao štampanje i rasturanje radio-vijesti koje su demantovale Njemačku propagandu o propasti Sovjetskog Saveza. Vršio je direktne pripreme za ustanak: evidentirao je raspoloživo oružje, izabrao vojne povjerenike i formirao štabove u Rujiškoj, Čađevici, Blatini i Suvaji. Njegova aktivnost nije prošla nezapaženo, pa su ustaške vlasti raspisale potjernicu za njim.

U selu Osredeku, Milan je upao u ustašku zasjedu. Borio se dok je imao municije, a onda je skočio u rijeku Unu, s namjerom da se prebaci na drugu stranu. Ali u šipražju na obali ga je čekala i druga zasjeda. Vezan je i doveden u Bihaćku kulu, tada već prepun ustaški zatvor.[1]

Pošto su u njegovom džepu pronašli proglas Centralnog komiteta KPJ kojim se poziva narod na ustanak, ustaše su očekivale da će od njega saznati mnogo. Međutim, Milan im je samo priznao da je član KPJ i rekao da im više ništa neće reći. Strijeljan je 22. augusta 1941. u Bihaću.[2]

Ukazom predsjednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 27. novembra 1953, proglašen je za narodnog heroja.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ MILJKOVIĆ, DUŠAN D. (2011). STRADANJA I ANTIFAŠISTIČKA BORBA U CAZINSKOJ KRAJINI (1941 - 1945). Beograd: AMD SISTEM D.O.O. Beograd.
  2. ^ "Događaji opšteg karaktera - AUGUST" (PDF). str. 76.
  3. ^ Narrodni heroji Jugosalvije.