Idi na sadržaj

Kosta Bjelogrlić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Kosta Bjelogrlić (Lipnik, kod Gacka, 1903 — Gacko, 27. oktobar 1947), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija

[uredi | uredi izvor]

Rođen je 1903. godine u Lipniku, kod Gacka i do početka rata se bavio zemljoradnjom.

Kada su, 7. juna 1941. godine ustaše krenule u selo Lipnik, da tamo nastave pokolj srpskog stanovništva u Hercegovini, seljaci su ih, pod komandom Koste Bjelogrlića, i uz pomoć seljaka iz okolnih sela, odbili, a zatim zauzeli ustašku kasarnu u Jaseniku.

Zbor ustanika u Dramešini održanom 26. juna na kome je odlučeno da se, prilikom napada na ustaško uporište, ne dozvoli pljačkanje i ubijanje nevinog i neboračkog muslimanskog stanovništva. U Lipničkoj ustaničkoj grupi Kosta Bjelogrlić se energično zalagao za poštovanje ovih zaključaka i davao otpor njihovom kršenju. To mu je vrlo brzo donelo, pored vojničkog, i politički ugled.

Njegovo dosljedno provođenje programa Narodnooslobodilačkog pokreta doprinije je stvaranju partizanskih uporišta u selima gatačkog sreza. Na zboru ustanika u selu Ulinju, 2. novembra 1941. godine, formiran je štab Gatačkog partizanskog bataljona, u čijem je sastavu bilo šest partizanskih četa. Tada je Kosta postavljen za komandanta bataljona.

U italijansko-četničkoj ofanzivi, maja 1942. godine, neprijatelj je napao sela Lipnik i Samobor u namjeri da, se preko Golije, probije prema Nikšiću. U borbi koja je trajala cijelog dana, Kosta Bjelogrlić je sa svojim bataljonom uspio da potisne Italijane i da ih natjera na povlačenje. Tada su zarobljena tri teška mitraljeza, radio-stanica, nekoliko automata i drugi materijal.

Kada je u junu 1942. godine od boraca koji su se povukli iz Hercegovine ispred četničko-italijanske ofanzive formiran Hercegovački partizanski odred, Kosta je postavljen za komandanta njegovog Prvog bataljona. Zajedno sa bataljonom Kosta je, nešto kasnije, ušao u sastav Desete hercegovačke udarne brigade. Na ovoj dužnosti učestvovao je u borbama na Kupresu, Posušju, kod Gornjeg Vakufa, na Vraniće i drugim mjestima.

U Petoj neprijateljskoj ofanzivi, juna 1943. godine, učestvovao je u akcijama Desete hercegovačke brigade protiv neprijatelja. Već oronulog zdravlja, Kosta je, posle dolaska partizanskih jedinica iz Bosne u Hercegovinu, postavljen za komandanta mjesta u Avtovcu i izabran za člana Sreskog komiteta KPJ za gatački srez, a kasnije i za prvog predsjednika Sreskog Narodnooslobodilačkog odbora. Na toj dužnosti je ostao do oslobođenja zemlje.

Posle oslobođenja, bio je član Oblasnog Narodnooslobodilačkog odbora za Hercegovinu. Umro je 27. oktobra 1947. godine u Gackom.

Ukazom predsjednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita[1], 24. jula 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Narodni heroji Jugoslavije. Mladost Beograd. 1982.