Jovan Bobot

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Jovan Bobot (1908–1945) bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 1908. u selu Panika. Prije rata bavio se zemljoradnjom i bio je veoma ugledan u srezu. U vrijeme pripremanja ustanka priključio se NOP-u i odmah počeo da obavlja prve ustaničke akcije. Od augusta 1941. do juna 1942. bio je vodnik u Bilečkom partizanskom bataljonu. U junu 1942. partizanske snage su se povukle iz Hercegovine, Bobot je ostao na terenu. U julu 1943. ponovo stupa u Desetu hercegovačku brigadu.

U januaru 1942, u selu Panika na putu BilećaTrebinje, Italijani su ogromnim snagama vršili ofanzivu da se spoje sa svojim jedinicama u garnizonu Bileće i da oslobode put za nesmetan saobraćaj. U ovoj višednevnoj borbi Bobot je sa desetinom izvršio juriš na artiljeriju i uspio da potuče 120 Italijana, da zaplijeni dva topa od 75 mm (prvi topovi koji su zarobili hercegovački partizani), artiljersku municiju i nekoliko kamiona.

Dok je Bobot bio na terenu (od juna 1942. do jula 1943) radio je neumorno na mobilizaciji novih boraca za vojsku. Kada je ponovo stupio u partizane 1943. najprije je bio vodnik, mjesec dana kasnije komandir čete, a u oktobru iste godine komandant četvrtog bataljona Desete hercegovačke brigade.

U januaru 1945. bio je smješten sa bataljonom u selo Donja Bljenja kod Nevesinja. Nijemci su, noću, po zimi i mećavi, predvođeni ustašama i četnicima, opkolili bataljon i u cik zore otvorili jaku artiljerisku i minobacačku vatru, A potom jurišali pješadijom. Bobot je s manjim dijelovima bataljona koji su bili u pripravnosti pošao na juriš i uspio probiti neprijateljske redove, da poslije nekoliko sati potuče Nijemce, a ostatak protjera u Nevesinje. Ovim podvigom Bobot je spasio čitav odred od uništenja, jer je zbog prevelike hladnoće, snijega i mećave bilo nemoguće odstupanje preko planine Crvanj, a pomoć susjednih jedinica nije bila moguća.

Poslije napuštanja Mostara, Nijemci su odstupali prema Sarajevu, usput rušeći sve mostove duž željezničke pruge. Bobot je sa svojim bataljonom gonio neprijatelja koji se povlačio. Da bi spasao željeznički vijadukt "Lukačev Most", južno od Ivan-Sedla, istrčao je pred bataljon i na juriš zaposjeo most spasivši ga od rušenja, ali je zbog smrtne rane koju je zaradio u proboju umro poslije nekoliko sati. Njegovom zaslugom ovaj jedini most na pruzi MostarBradina je spašen, Nijemci ga nisu uspjeli srušiti. To je omogućilo brz pokret Dvadeset osme divizije ka Ivan-Sedlu i Sarajevu. Poslije oslobođenja narod je ovaj most prozvao "Bobotov Most".[1]

Bobot je jedan od najvećih junaka Hercegovine. Narod koji je poznavao Bobota i njegovo junaštvo stvorio je različite legende i priče o njemu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Bobot (Krste) Jovan". 15. 4. 2016. Arhivirano s originala 15. 4. 2016. Pristupljeno 29. 5. 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)