Nikola Cvijetić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nikola Cvijetić
Rođenje19. april 1913.
Lukavac, Austro-Ugarska
Smrt24. maj 1991.
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
ZanimanjeTrgovac; političar
Godine aktivnosti1940-1991
NagradeNarodni heroj Jugoslavije

Nikola Cvijetić (Lukavac, 19. april 1913 — Sarajevo, 24. maj 1991), učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik SR Bosne i Hercegovine i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 1913. godine u Lukavcu kod Nevesinja, u siromašnoj seoskoj porodici. Zbog siromaštva nije mogao da se školuje. Odmah nakon završene osnovne škole otišao je u Mostar, gdje je radio kao trgovački pomoćnik do 1931. godine. Krajem 1931. godine, nakon odsluženja kadrovskog roka, došao je u Sarajevo i zaposlio se u Fabrici duhana. Bio je aktivan u URS-ovim sindikatima i biran za radničkog povjerenika. Godine 1939. postao je kandidat, 1940. član Komunističke partije Jugoslavije, a zatim i sekretar partijske ćelije u Fabrici duhana.[1]

Bio je mobilisan u proljeće 1941. i do kapitulacije Kraljevine Jugoslavije nalazio se u svojoj jedinici. Rat ga je zatekao na albanskoj granici, odakle se nakon rasula jugoslovenske vojske vratio u Sarajevo i odmah se uključio u rad partijske organizacije. Po zadatku KPJ, u danima koji su prethodili početku ustanka, poslan je u Sjetinu gdje je radio na pripremanju ustanka, a krajem juna ponovno se vratio u Sarajevo i uključio u rad partijske organizacije.

Početkom 1942. godine, uhapsila ga je ustaška policija. U zatvoru je nastavio političku aktivnost i formirao aktiv simpatizera KPJ. Nakon 45 dana u zatvoru, pušten je na slobodu zahvaljujući simpatizerima KPJ u policijskim redovima. Nakon toga se odmah pridružio partizanima. U početku je bio u udarnoj četi partizanskog odreda "Zvijezda", a kasnije je postavljen za pomoćnika komesara čete u Šestoj istočnobosanskoj udarnoj brigadi. Cvijetić je od tada učestvovao u mnogim borbama brigade i istakao se u većini njih. Prilikom prelaska Šeste istočnobosanske brigade u Srem preko Bosuta, bio je ranjen tokom borbi protiv Nijemaca u bosutskim šumama oktobra 1942. godine.

U Sremu je ostao kao partijski radnik do maja 1943. godine, kada je otišao u Treću vojvođansku brigadu, iz koje je upućen kao politički radnik u Semberiju. Sredinom oktobra 1943, Cvijetić je, kao sekretar Okružnog komiteta KPJ za Romaniju, učestvovao u borbama Romanijanskog partizanskog odreda.[2]

Do kraja rata bio je na partijskim dužnostima kao sekretar Okružnog komiteta KPJ za Romaniju (septembar 1943 - april 1944), Vlasenicu (april - oktobar 1944) i za Posavinu i Trebavu (oktobar 1944 - februar 1945).

Nakon rata, biran je za poslanika Narodne skupštine BiH i Savezne narodne skupštine u više saziva. Bio je takođe angažovan na raznim partijskim dužnostima. Od novembra 1947. godine bio je sekretar Okružnog komiteta KPJ za Tuzlu. Takođe, od iste godine obavljao je dužnosti u Organizaciono-političkoj upravi Pokrajinskog komiteta KPJ za BiH i bio je potpredsjednik Kontrolne komisije. Godine 1948. izabran je za sekretara Gradskog komiteta KPJ za Sarajevo, a od 1951. obavljao je funkciju sekretara Obalnog komiteta KPJ i predsjednika Obalnog odbora za Sarajevo. U 1953. godini, imenovan je za sekretara Okružnog komiteta KPJ za Sarajevo i postao je član prvog Izvršnog veća Skupštine NR BiH.

Takođe je bio član Centralnog komiteta Saveza komunista Bosne i Hercegovine, predsjednik Socijalno-zdravstvenog veća Skupštine BiH, sindikalni funkcioner, predsjednik Kadrovske komisije CK Saveza komunista Bosne i Hercegovine, član Glavnog odbora Socijalističkog saveza radnog naroda BiH, član Interparlamentarne unije, član Savjeta Republike Bosne i Hercegovine i ostalih institucija.

Preminuo je 24. maja 1991. godine u Sarajevu.[3]

Bio je nosilac Partizanske spomenice 1941. i više jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 27. novembra 1953. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Narodni heroji Jugoslavije. Ljubljana - Beograd - Titograd: Partizanska knjiga - Narodna knjiga - Pobjeda. 1982.
  2. ^ Jugoslovenski savremenci: ko je ko u Jugoslaviji. Beograd: Sedma sila. 1957.
  3. ^ "Cvijetić Nikola". Arhivirano s originala 16. 4. 2016. Pristupljeno 3. 8. 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)