Idi na sadržaj

Slavko Rodić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Slavko Rodić
Slavko Rodić u Jajcu 1944
Rođenje (1914-07-07) 7. juli 1914.
Sredice pored Ključa, Austro-Ugarska
Smrt29. april 1949(1949-04-29) (34 godine)
Beograd, FNRJ
Služba1941-1949.
ČinGeneral-potpukovnik
RatoviDrugi svjetski rat
VojskaNarodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, Jugoslavenska narodna armija
Odlikovanja
Orden narodnog heroja Orden partizanske zvijezde Orden zasluga za narod sa zlatnim vijencem
Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem Orden za hrabrost Partizanska spomenica 1941.

Slavko Rodić (Sredice pored Ključa, 7. juli 1914 - Beograd, 29. april 1949), bio je jugoslavenski partizan, general Jugoslavenske Narodne armije i Narodni heroj Jugoslavije.

Otac mu je bio lugar, na službi kod Ključa kada se Slavko rodio. Porodično vode porijeklo od Drvara. Osnovnu školu završio je u Drvaru, a građansku školu u Bosanskom Petrovcu. U Beograd je završio srednjetehničku školu. Godine 1939. zaposlio se kao geometar, u Vojnoj zadruzi u Vršcu. Uoči rata postao je član Komunističke partije Jugoslavije.[1]

Poslije Aprilskog rata 1941. godine, vratio se u rodni kraj. Aktivno je učestvovao u organizovanju ustanka u Bosanskoj Krajini protiv oružanih formacija Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i okupatorskih Sila Osovine. U napadu na Drvar 27. jula 1941. predvodio je dio ustaničkih jedinica.

Vojna karijera

[uredi | uredi izvor]

Krajem augusta 1941, Rodić je komandovao odbranom Drvara na položajima kod Oštrelja. Kada je izgledalo da će položaj ustanika biti razbijen, Slavko Rodić je prvi put pokazao svoj vojni talenat. Na iznenađenje ustaško-domobranskih snaga, izveo je sa svojim saborcima iznenadni protivnapad, razbio neprijatelja i do kraja septembra osigurao bezbjednost Drvara sa ove strane ratišta. Nakon toga nadmoćne italijanske snage preuzele su kontolu na komunikacijama i gradovima Bosanske Krajine.[2]

Uz to, došlo je do oseke ustanka i osipanja boraca, što je bio jedan od razloga da se jedinice, kako bi se očuvale, pomjere dalje od Petrovca i Drvara, prije svega, na područje Podgrmeča. Početkom novembra 1941.god formiran je Prvi krajiški partizanski odred. U tom odredu Rodić je postavljen za komandanta trećeg Petrovačko-bihaćkog bataljona, koji je držao položaje oko blokiranog Bosanskog Petrovca i položaje prema Bihaću na liniji Ripač - Pritoka - Grabež.[3]

Januara 1942. godine formiran je Peti krajiški partizanski odred, a za njegovog komandanta postavljen je Slavko Rodić.

Poslije velike akcije na Koluniću, maja 1942. godine, postavljen je za zamjenika komandanta Operativnog štaba NOP-a za Bosansku krajinu.[2] Tokom ljeta 1941. godine, kao operativni oficir, rukovodio je pojedinim frontovima Drvarske brigade.

Slavko Rodić je 9. novembra 1942. godine postavljen na dužnost komandanta Pete krajiške divizije. Divizija je uspješno odolijevala njemačkim snagama da onemoguće povlačenje centralne partizanske bolnice iz Grmeča.

Maja 1943. postavljen je za komandanta Drugog bosanskog korpusa, koji je od oktobra 1943. godine nosio naziv Peti bosanski (krajiški) udarni korpus. Krajem 1943. godine, sa samo 27. godina dobio je čin general-majora NOVJ. Jedna od najboljih Slavkovih operacija bio je napad na Banju Luku, decembra 1943. uoči Nove godine, koju je branio dobro utvrđeni nemačko-ustaški garnizon. Pored komandantske vještine, Slavko je bio poznat kao izuzetno hrabar borac. U višednevnim uličnim borbama u Banjoj Luci, u uniformi generala, pojavljivao se među borcima u prvom streljačkom stroju. Tu je bio i ranjen.

Grob Slavka Rodića u Beogradu

Poslije rata

[uredi | uredi izvor]

Poslije oslobođenja Jugoslavije, Slavko je bio komandant Pete armije JA i načelnik Prve uprave Generalštaba. Godine 1948. godine, imenovan je za zamenika Načelnika Generalštaba JA, u činu general-potpukovnika JA. Umro je od upale pluća, 29. aprila 1949, sahranjen uz visoke vojne i državne svečanosti u Aleji narodnih heroja na Novom groblju u Beogradu. Nakon njegove smrti proglašena je dvodnevna žalost u cijeloj zemlji.

U Bugojnu je 1951. godine otvorena vojna fabrika - Slavko Rodić Bugojno.

Odlikovanja

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Narodni heroji geometri i pali borci iz Bosne i Hercegovine
  2. ^ a b "Jovica Kecman: SLAVKO RODIĆ". Opštinski odbor SUBNOR, 1974 -PETROVAC U NOB, knjiga 6, strana 303. Pristupljeno 9. 2. 2016.
  3. ^ "Ilija Došen: SJEĆANJE NA KOMANDANTA SLAVKA RODIĆA". Opštinski odbor SUBNOR, 1974 -PETROVAC U NOB, knjiga 6, strana 5. Pristupljeno 9. 2. 2016.