Savo Belović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Savo Belović
Datoteka:Savo Belović
Rođenje1904. godina
Hrgud, Stolac, Austo-Ugarska
Smrt1942. godina
Ljubinje, NDH
ZanimanjeUčesnik NOB-a
NagradeNarodni heroj Jugosalvije

Savo Belović (planina Hrgud u Hercegovini , 1904 — Ljubinje , maj 1942 ), učesnik NOB-a i narodni heroj Jugoslavije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 1904. godine . godine na planini Hrgud u Istočnoj Hercegovini . Odrastao je u siromašnoj seljačkoj porodici. Prije rata se bavio raznim fizičkim poslovima i često dolazio u sukobe sa bogatašima i vlastima.

Nakon prvih ustaških masakra, juna 1941 . Kada su ljudi iz njegovog kraja pobjegli u planine, Savo je okupio mladiće iz svog i okolnih sela i organizirao otpor. Sa šačicom slabo naoružanih mladića natjerao je ustaše u bijeg. Nakon toga, njegova četa je sve više rasla i vodila sve žešće sukobe sa ustašama u Južnoj Hercegovini .

Kasnije je otišao u partizane i postao komandant bataljona Južnohercegovačkog partizanskog odreda. Posebno se istakao u borbama oko ustaškog uporišta Kula u Dabarskom polju i vrela rijeke Bregave .

Umro je u maju 1942 . u borbama koje je Južnohercegovački partizanski odred vodio sa ustašama kod Ljubinja .

Ukazom Vrhovnog štaba NOP-a i DVJ , 7. avgusta 1942. godine . godine proglašen je za narodnog heroja , među prvim borcima NOV i POJ (bio je prvi narodni heroj Hercegovine ). U " Biltenu Vrhovnog štaba " broj 17-19 o proglašenju Save Belovića za narodnog heroja piše: Titula narodnog heroja dodjeljuje se drugom Savi Beloviću, komandantu Stolačkog bataljona, koji je svojim velikim junaštvom davao primjer svim borcima sve dok konačno nije poginuo junačkom smrću kod Metkovića u borbi sa Italijanima.

[1]

  1. ^ "Zbornik NOR-a". str. 173. 1949. godina. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)