Srednja Bosna

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Srednja Bosna je centralna regija u Bosni i Hercegovini. Na sjeverozapadu graniči sa Bosanskom krajinom, na zapadu sa Tropoljem, na jugu sa Hercegovinom, na istoku sa Sarajevom, a na sjeveroistoku sa Tuzlanskom regijom. Administrativno pripada Federaciji BiH i podijeljena je između Srednjobosanskog kantona i dijela koji se nalazi u Zeničko-Dobojskom kantonu.

Stari grad u Travniku
Čaršija u Gornjem Vakufu

Srednja Bosna je kolijevka državnosti Bosne i Hercegovine, za koje se pretpostavlja da je bilo Visočko polje.[1][2] Najveći gradovi su Zenica, Travnik i Bugojno. Karakteristična je po čaršijama koje je osnivalo bosansko plemstvo kako bi se ojačala rubna područja tadašnje Osmanlijske carevine (poput Gornjeg i Donjeg Vakufa, Prusca). Srednjobosanske čaršije su poznate po očuvanju višestoljetne bosanske tradicije (dovišta, nekropole stećaka, narodni običaji, bosanski jezik, ikavica itd.). U Fojnici se nalazi Fojnički grbovnik i Ahdnama. U Gornjem Vakufu-Uskoplju je pronađen rukopisni tursko-bosanski rječnik pisan neshi pismom. U blizini Prusca se nalazi najveće dovište muslimana u Evropi, Ajvatovica.

Srednja Bosna je pretežno naseljena Bošnjacima i Hrvatima. Pored Hercegovine i u Srednjoj Bosni se vodio Bošnjačko-hrvatski sukob u periodu 1992-1994. Jedna od ratnih posljedica su Dvije škole pod jednim krovom, koje još uvijek egzistiraju na području Srednje Bosne.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Izvori[uredi | uredi izvor]

  • Anđelić, Pavao (1973), Bobovac i Kraljeva Sutjeska, Sarajevo CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  • Anđelić, Pavao (1984), Doba stare bosanske države, Visoko i okolina kroz historiju 1, Visoko 1984, 101-309, lat., Skupština Općine Visoko CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  • Mužić, Ivan (2008), Vjera Crkve bosanske, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Anđelić 2004, p. 270-271, 284-285..
  2. ^ Mužić 2008, p. 32-33.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]