Srednja Bosna

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Srednja Bosna je centralna regija u Bosni i Hercegovini. Na sjeverozapadu graniči sa Bosanskom krajinom, na zapadu sa Tropoljem, na jugu sa Hercegovinom, na istoku sa Sarajevom, a na sjeveroistoku sa Tuzlanskom regijom. Administrativno pripada Federaciji BiH i podijeljena je između Srednjobosanskog kantona i dijela koji se nalazi u Zeničko-Dobojskom kantonu.

Stari grad u Travniku
Čaršija u Gornjem Vakufu

Srednja Bosna je kolijevka državnosti Bosne i Hercegovine, za koje se pretpostavlja da je bilo Visočko polje.[1][2] Najveći gradovi su Zenica,Travnik i Bugojno. Karakteristična je po čaršijama koje je osnivalo bosansko plemstvo kako bi se ojačala rubna područja tadašnje Osmanlijske carevine (poput Gornjeg i Donjeg Vakufa, Prusca). Srednjobosanske čaršije su poznate po očuvanju višestoljetne bosanske tradicije (dovišta, nekropole stećaka, narodni običaji, bosanski jezik, ikavica itd.). U Fojnici se nalazi Fojnički grbovnik i Ahdnama. U Gornjem Vakufu je pronađen rukopisni tursko-bosanski rječnik pisan neshi pismom. U blizini Prusca se nalazi najveće dovište muslimana u Evropi, Ajvatovica.

Srednja Bosna je pretežno naseljena Bošnjacima i Hrvatima. Pored Hercegovine i u Srednjoj Bosni se vodio Bošnjačko-hrvatski sukob u periodu 1992-1994. Srednja Bosna je nakon rata ostala etnički mješovita, ali duboko podijeljena regija. Jedna od ratnih posljedica su Dvije škole pod jednim krovom, koje još uvijek egzistiraju na području Srednje Bosne.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Izvori[uredi | uredi izvor]

  • Anđelić, Pavao (1973), Bobovac i Kraljeva Sutjeska, Sarajevo
  • Anđelić, Pavao (1984), Doba stare bosanske države, Visoko i okolina kroz historiju 1, Visoko 1984, 101-309, lat., Skupština Općine Visoko
  • Mužić, Ivan (2008), Vjera Crkve bosanske, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Anđelić 2004, str. 270-271, 284-285..
  2. ^ Mužić 2008, str. 32-33.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]