Prusac

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Prusac
mjesto
Država  Bosna i Hercegovina
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme

Prusac je jedan od najstarijih gradova u Skopaljskoj dolini, gornjem toku rijeke Vrbas između Bugojna i Donjeg Vakufa.

Prusac je bio poznato stjecište srednjovjekovnih bosanskih intelektualaca, a poslije okupacije Osmanlija postaje žarište javne kritike u Bosni do tada nepoznate krute vojničke vladavine. Njegovi ugledniji stanovnici bivaju redom pohapšeni, pozatvarani, a neki, po važećem zakonu za buntovnike opasne po opstanak carstva i protjerani kao politički osuđenici na suprotne granice imperije, Afganistan, Pakistan i Perziju. Prusac je, kao i Tešanj, Zvornik, Jajce, Varcar i još neka buntovnička mjesta bio jedno vrijeme potpuno raseljen. Osnovan je kao ponovo otvoreno naselje pod turskim nazivom Akhisar, bosanski "Bijeli Grad" ili "Biograd". Za vrijeme osmanlijske vladavine Bosnom, Prusac je jedno vrijeme bio ponovo kulturni i vjerski centar Bosanskog pašaluka i predpostavlja se da je u Pruscu nastalo bosansko pismo koje je koristilo arapske pismene znakove, ali je fonetski prilagođeno bosanskom govoru i izgovoru, poznato kao arebica ili alhimiado. Na području Prusca, prije njegovog osnivanja, postojala su naselja, a prvi stanovnici su bili Iliri, zatim Rimljani, Ugari, Osmanlije, te Bošnjaci.

U blizini Prusca je i najveće dovište muslimana u Evropi, Ajvatovica.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Enciklopedija Jugoslavije, Zagreb 1987 "Bosna i Hercegovina - historija"