Idi na sadržaj

Saobraćaj u Bosni i Hercegovini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Bosna i Hercegovina ima izgrađenu infrastrukturu za odvijanje cestovnog, željezničkog i zračnog saobraćaja. Također, rijekom Savom (gdje postoji nekoliko riječnih luka) moguć je i vodeni saobraćaj ali u ograničenoj mjeri.

Vrste saobraćaja[uredi | uredi izvor]

Cestovni saobraćaj[uredi | uredi izvor]

Putevi u Bosni i Hercegovini

Od svih vrsta saobaćaja u Bosni i Hercegovini najrazvijeniji je cestovni saobraćaj koji se odvija na cestama različitih vrsta i kategorija. Kroz teritoriju Bosne i Hercegovine prolazi nekoliko ruta međunarodne mreže E-puteva i to:E65 (kroz područje Neuma), E73 (treći ogranak panevropskog petog koridora - Vc), E661, E761 i E762. Od ovih međunarodnih ruta svakaka je najvažnija ruta kojom prolazi Autoput A1 koji spaja sjever sa jugom države.

Osim ovih evropskih ruta, teritorija Bosne i Hercegovine ispresjecana je i državnim cestama magistralnog, regionalnog ili lokalnog karaktera.

Ukupna dužina cesta iznosi 21.846 km od čega je sa:

  • asfaltnom podlogom: 11.425 km (4.686 km međugradskih saobraćajnica)
  • neasfaltnom podlogom: 10.421 km (2006.)

Bosna i Hercegovina je cestovnim saobraćajem dobro povezana sa državama u okruženju i općenito evropskim državama. Postoje svakodnevne međunarodne linije za gradove kako susjednih država tako i za mnoge gradove Zapadne Evrope i Skandinavije.

Željeznički saobraćaj[uredi | uredi izvor]

Željeznički saobraćaj u Bosni i Hercegovini se odvija mrežom željezničkih pruga čija ukupna dužina iznosi 1031 km.[1], od čega je u Federaciji BiH 608,495 km[2] Kolosijek je kao i u većini evropskih država normalnog presjeka, širine 1.435 mm. Najvažniji željeznički pravac u velikoj mjeri slijedi pravac autoputa A1 povezujući sjever države i industrijski bazen Srednje Bosne sa Jadranskim morem i lukom Ploče. Na ovaj pravac nastavljaju se željeznički pravci prema istoku (Zvorniku) i zapadu (Novi Grad i Bihać).

Željeznički transport na području Bosne i Hercegovine dva operatora i to Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine i Željeznice Republike Srpske.

Za razliku od prijeratnog perioda, željeznički saobraćaj u Bosni i Hercegovini se trenutno zasniva uglavnom na prijevozu tereta i to za nekoliko većih preduzeća iz oblasti bazične industrije. Putnički saobraćaj je relativno niskog intenziviteta i odvija se uglavnom između nekoliko gradova a iako postoje određena nastojanja da se napravi iskorak po tom pitanju (uvođenje međunarodnih željezničkih linija koje su ubrzo zatvorene kao i uvođenje u saobraćaj BH voza) rezultati nisu još uvijek zadovoljavajući.

Zračni saobraćaj[uredi | uredi izvor]

Zračni saobraćaj u Bosni i Hercegovini odvija se posredstvom nekoliko aerodroma od kojih je najveći onaj u Sarajevu. Osim aerodroma u Sarajevu postoji još šest aerodroma (od kojih su tri međunarodna u Tuzli, Banja Luci i Mostaru i pet helidroma.

riječnim i pomorskim saobraćajem

  • rijeka Sava je plovna i služi za transport

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.dw-world.de/dw/article/0,,2930444,00.html
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 11. 8. 2016. Pristupljeno 17. 8. 2018.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]