Željeznički saobraćaj u Bosni i Hercegovini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Mreža pruga u BIH
Lokalni voz Željeznica Federacije BiH između Brčkog i Tuzle
Lokomotiva Željeznica Republike Srpske u Dobrljinu

Željeznički saobraćaj u Bosni i Hercegovini obavljaju dva operatora-javna preduzeća: Željeznice Federacije BiH sa sjedištem u Sarajevu i Željeznica Republike Srpske sa sjedištem u Doboju.[1] Za upravljanje željezničkom infrastrukturom osnovana je Željeznička BH javna korporacija Željeznice Bosne i Hercegovine ili ŽBH, sa sjedištem u Doboju.

Ukupna dužina željezničkih pruga iznosi 1031 km[2], od čega je u Federaciji BiH 608,495 km[3] čemu treba dodati i industrijske kolosijeke do svakog značajnijeg proizvodnog kapaciteta. Ovo željezničkim operatorima daje mogućnost direktnog pristupa u preuzimanju i isporuci svih vrsta robe.

Glavni korisnici usluga željezničkog prijevoza su: hemijska industrija u Tuzli, Željezara i BH Steel u Zenici, rudnici mrkog uglja u Zenici i Tuzli, Rudnik željezne rude u Prijedoru, Aluminijski kombinat u Mostaru, industrijski kompleks u Sarajevu, distributeri naftnih derivata i dr.

Pored osnovne djelatnosti, prijevoza robe i putnika, željeznički operatori u BiH obavljaju i komplementarne djelatnosti kao što su; specijalni prevozi, skladištenje, kombinirani transport, pretovar i td. Robno transportni centri za prihvat, pretovar ili skladištenje pojedinačnih, paletnih i grupnih pošiljki, već funcioniraju ili se obnavljaju u svim većim industrijskim centrima u BiH (Mostar, Sarajevo, Doboj, Banja Luka, Tuzla, Zenica, Brčko Distrikt, Bosanski Šamac...), kao i u Pločama (R Hrvatska).

Najvažnije željezničke linije su:

Modernizacija[uredi | uredi izvor]

Kompanija je kupila nove Talgo XXI vozove. Projekat košta oko 67,5 miliona eura[4]. Pretpostavlja se da će novi vozovi će biti u prometu od 2025 godine, nakon što se završi rekonstrukcija pruge Sarajevo-Ploče. Maksimalna brzina voza je 220 km/h. Vozovi koriste najmoderniju tehnologiju.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]