Nova BH

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Nova BH
NovaBH.png
Početak emitiranja 2003. kao Pink BH
2018. kao Nova BH
Vrsta emitiranja Televizija
Vlasnik Direct Media (United Media)
Slogan "Svi nas gledaju"
("Everybody's watching us")
Država Bosna i Hercegovina
Jezik bosanski
Pokrivenost Bosna i Hercegovina
Kablovski operatori
Sjedište Sarajevo
Veb-sajt novabh.tv

Nova BH (od 2003. do oktobra 2018. Pink BH) je privatna, komercijalna televizija u Bosni i Hercegovini. Sjedište joj je u Sarajevu, a urede i studio ima i u Banjoj Luci.

Historija[uredi | uredi izvor]

Televizija je osnovana 2003. pod imenom Pink BH, a gledaocima uglavnom nudi zabavni i informativni program. Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) dodjelila joj je licencu za emitovanje programa na period od deset godina. [1] Za vrlo kratko vrijeme, TV Pink BH uspjela je osvojiti gledaoce širom Bosne i Hercegovine kratkim formama emisija koje su postale zaštitni znak ove televizijske kuće (Sarajevo On Line, Made In Banjaluka, City itd.). Tu su i veliki televizijski projekti kao što je regionalni jutarnji program Balkan Net kojeg je Pink BH realizirala iz svoja dva studija (u Sarajevu i Banjoj Luci) u saradnji s ostalim članicama Pink Media Groupa (matična RTV Pink iz Srbije i TV Pink M iz Crne Gore).

Poznata mlada imena TV-novinarstva Bosne i Hercegovine učestvovala su i danas učestvuju u radu TV Pink BH, a među najpoznatijim izdvajaju se Aleksandar Hršum, Almir Čehajić Batko, Dragan Marinković, Rabija Gatarić, Tanja Đurović, Naida Imamović, Aida Alilović, Sabahudin Topalbećirević i drugi.

Uprava[uredi | uredi izvor]

Uprava TV Pink BH rukovodi televizijom iz uredâ u Sarajevu i Banjoj Luci, koji direktno odgovaraju generalnom menadžeru i vlasniku Pink Media Groupe Željku Mitroviću. Generalno direktor Pink BH je Đorđe Sikimić, a funkcije zamjenika generalnog direktora, direktora marketinga i glavnog i odgovornog urednika obnaša Lajla Torlak.

Emitiranje[uredi | uredi izvor]

Program ove televizijske stanice namjenjen je generalnoj publici u Bosni i Hercegovini svih dobnih skupina. Trenutna geografska pokrivenost Bosne i Hercegovine signalom Pink BH televizije je 80%, što se odnosi na 63% ukupne populacije BiH. Program se emituje putem vlastitih tv predajnika i u sistemima kablovskih operatora u BiH. Pink BH je, u odnosu na ostale komercijalne stanice, 2005. godine zabilježila najveći udio gledanosti od 12%, te se plasirala na drugo mjesto ukupne gledanosti u BiH, odmah iza Federalne Televizije.[2]

Vlasništvo[uredi | uredi izvor]

Dana 24. aprila 2018. Željko Mitrović, vlasnik Pink Media Group, potvrdio je medijima da vodi pregovore o prodaji nacionalnih televizija Pink BH u BIH i Pink M u Crnoj Gori. Dana 5. juna 2018. Pink Media Group potvrdio je da će daljnji razvoj Pink grupacije usredsrediti na poslovanje u Srbiji i inozemstvu, razvoj kablovskih kanala, a Pink M i Pink BH prodani su Direct Mediji (United Media).

Dana 6. septembra 2018. United Media potvrdio je kupovinu Pink BH i objavio kako je osigurao kvalitetan program za gledaoce u BiH, s vrhunskim sportskim sadržajima (takmičenja nacionalne reprezantacije u Ligi nacija i kvalifikacije za EP 2020. i SP u Kataru 2022. i Liga prvaka od 2018. do 2022), zatim vrhunsku zabavu uz formate Grand produkcije (Zvezde Granda, Specijal Zvezde Granda, Praktična žena, Nikad nije kasno) i domaći serijski program (hrvatska dramska serija "Na granici").

Tokom oktobra 2018. Pink BH izvršit će rebranding u novu televiziju Nova BH.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]