Idi na sadržaj

Nova BH

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nova BH
Početak emitiranja31. maj 2003.
VlasnikUnited Media (United Group)
Format slike1080i (HDTV)
DržavaBosna i Hercegovina
Jezikbosanski
SjedišteSarajevo
Raniji naziv(i)Pink BH (2003–18)
Bratski kanal(i)Nova S
Nova TV
Nova M
Veb-sajtwww.novabh.tv

Nova BH je bosanskohercegovački televizijski kanal koja se emitira od 31. maja 2003, prvobitno pod imenom Pink BH. Od 9. oktobra 2018. kanal se emitira pod trenutnim imenom. Vlasnik kanala je United Media, dio kompanije United Group. Sjedište je u Sarajevu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Televizija je osnovana 30. maja 2003. pod imenom Pink BH. Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) dodijelila joj je licencu za emitiranje programa na period od deset godina.[1] Za vrlo kratko vrijeme, Pink BH uspjela je osvojiti gledaoce širom Bosne i Hercegovine kratkim formama emisija koje su postale zaštitni znak ove televizijske kuće (Sarajevo On Line, Made In Banjaluka, City itd.). Tu su i veliki televizijski projekti kao što je regionalni jutarnji program Balkan Net kojeg je Pink BH realizirala iz svoja dva studija (u Sarajevu i Banjoj Luci) u saradnji s ostalim članicama Pink Media Groupa (matična Pink TV iz Srbije i Pink M iz Crne Gore). Poznata mlada imena TV-novinarstva Bosne i Hercegovine učestvovala su i danas učestvuju u radu Pink BH, a među najpoznatijim izdvajaju se Aleksandar Hršum, Almir Čehajić Batko, Dragan Marinković, Rabija Gatarić, Tanja Đurović, Naida Imamović, Aida Alilović, Sabahudin Topalbećirević i drugi.

Dana 24. aprila 2018. Željko Mitrović, vlasnik Pink Media Group, potvrdio je medijima da vodi pregovore o prodaji nacionalnih televizija Pink BH u Bosni i Hercegovini i Pink M u Crnoj Gori. Dana 9. oktobra 2018, televizija je promijenila ime u Nova BH, čime je postala dio regionalne mreže Nova.

Od 16. januara 2020. BH Telecom, m:tel (uključujući podružnice) i HT Eronet, prekinuli su emitiranje Nove BH zbog nesuglasica s grupom United Media u vezi s cijenom reemitiranja kanala. Međutim, HT Eronet je 1. februara 2021. ponovo uvrstio Novu BH u svoju IPTV ponudu. Trenutno, Nova BH se emituje na kabl operaterima Telemach, Total TV, HT Eronet, te putem drugih manjih kablovskih operatera i preko zemaljskog signala.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]