Zastava Republike Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Republika Bosna i Hercegovina
Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998).svg
Zastava Republike Bosne i Hercegovine
Naslov Zastava sa ljiljanima
Korištenje Nacionalna zastava (1991–1998)

Zastava Republike Bosne i Hercegovine predstavljala je državni simboli Republike Bosne i Hercegovine. Usvojena je 1992. godine nakon sticanja nezavisnosti od bivše SFRJ. Zastava je potvrđena Ustavom Republike Bosne i Hercegovine (čl. 8) usvojenim 14. marta 1993. godine.[1] Koristila se do 1998. godine kada je usvojena nova zastava Bosne i Hercegovine.

Prvo službeno predstavljanje zastave novonastale države bilo je 22. maj 1992. godine povodom prijema RBiH u Ujedinjene narode, njenim svečanim podizanjem na jarbol ispred zgrade UN-a u New Yorku.

Izgled zastave[uredi | uredi izvor]

Prva zastava Republike Bosne i Hercegovine je bila zastava bijele podloge sa Grbom Republike Bosne i Hercegovine koji se nalazio u geometrijskom centru podloge. Zastava je pravogaonog oblika, sa omjerom dužine i visine zastave u odnosu 2:1.[1]

Period korištenja[uredi | uredi izvor]

Zastava se koristila i bila zvanična zastave Republike Bosne i Hercegovine kao i Bosne i Hercegovine sve do 4. februara 1998. godine, kada je odlukom Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Carlosa Westendorpa (zbog neusvajanja nekog od prijedloga zastave u Parlamentarnoj skuštini Bosne i Hercegovine) nametnuo novu zastavu Bosne i Hercegovine.[2]

Iako je zbog neslaganja sva tri naroda o zajedničkoj zastavi Bosne i Hercegovine, zastava prestala biti službena, Bošnjaci u Bosni i Hercegovini a i širom dijaspore još uvijek je koriste kao nacionalnu zastavu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Službeni list Republike Bosne i Hercegovine: Ustav" (PDF). www.orbus.be. Pristupljeno 29. 3. 2018.
  2. ^ "Usvojena zastava Bosne i Hercegovine". www.historija.ba. Pristupljeno 29. 3. 2018.