Zastave kantona Federacije Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ovo je spisak zastava kantona Federacije Bosne i Hercegovine.

Unsko-sanski kanton[uredi | uredi izvor]

Zastava Unsko-sanskog kantona je trobojnica prema bojama iz grba, sada s prugama jednake širine i plavom na vrhu. Grb je pomaknut prema koplju zbog bolje vidljivosti na vihorećoj zastavi.

Posavski kanton[uredi | uredi izvor]

Zastava Posavskog kantona je crveno-bijelo-zelena vodoravna trobojnica traka nejednakih širina (42:42:16). Grb je smješten u sredinu zastave. Crvena predstavlja Hrvate, zelena Bošnjake, a bijela mir među njima. U grbu se koriste šahovnica, kao simbol hrvatskog naroda, 2 zlatna ljiljana kao simbol bošnjačkog naroda i u donjem rubu simbol rijeke Save.

Tuzlanski kanton[uredi | uredi izvor]

Zastava Tuzlanskog kantona prikazuje plavo nebo sa zvijezdama iznad zelenog, crnog i bijelog zakrivljenog polja koji predstavljaju vegetaciju te rudno bogatstvo kraja, ugalj i so.

Zeničko-dobojski kanton[uredi | uredi izvor]

Zastava Zeničko-dobojskog kantona je trobojna, zeleno-bijelo-crvena, s bijelom trakom dvostruke širine i s grbom u njoj koji dotiče ostale dvije trake. Grb je u plavom polju zlatna kruna dinastije Kotromanići iznad deset bijelih šestokrakih zvijezda poredanih u krug.

Bosansko-podrinjski kanton[uredi | uredi izvor]

Zastava Bosansko-podrinjskog kantona je plavo-žuta okomito podijeljena dvobojnica s grbom u sredini. Grb je štit po obliku po srednjovjekovnoj bosanskoj tradiciji, okomito raskoljen u žutom s tri plavim obrubljene peterokrake zvijezde, te u plavom zlatni ljiljan iznad pet žutih valovitih linija.

Srednjobosanski kanton[uredi | uredi izvor]

Zastava Srednjobosanskog kantona je crveno-bijelo-zelena vodoravna trobojnica s bijelom prugom dvostruko širom od obje druge pojedinačno i s grbom u sredini. Grb je vodoravno razdijeljen srebrnim prikazom planina Vranice i Vlašića s tri valovite prave niti ispod, zaglavlje je raskoljeno lijevo u crveno i srebrno s tri šesterokrake zvijezde u liniji, srebrnom u crvenom polju i dvije plave u bijelom, podnžje je raskoljeno desno u srebrno i zeleno s maslinovom grančicom preko oba plavom u srebrnom polju i srebrnom u zelenom.

Hercegovačko-neretvanski kanton[uredi | uredi izvor]

Zastava Hercegovačko-neretvanskog kantona je vodoravno podjeljena u pet pruga: crveno-bijelo-plavo-bijelo-zeleno sa grbom kantona u sredini. Crveno-bijelo-zelene pruge odnose se na Federaciju Bosne i Hercegovine i na bošnjačko-hrvatsku većinu, a plava pruga predstavlja rijeku Neretvu. Deveterokraka zvijezda označava devet općina u kantonu.

Zapadnohercegovački kanton[uredi | uredi izvor]

Zapadnohercegovački kanton prihvatio je istu zastavu kao zastava Hrvatske Republike Herceg-Bosne, iako ta zastava predstavlja samo jedan narod kantona, Hrvate. Zastava Herceg-Bosne zapravo je varijacija hrvatske zastave. Razlikuje se samo u grbu, koji je opet samo varijacija hrvatskog grba, na malo drugačijem štitu i sa zlatnim tropletom u vrhu.

Odlukom Ustavnog suda Federacije 7. jula 1998. proglašena je neustavnom i poništena. Novo ime i simboli su propisani da se usvoje, ali kantonalne vlasti idalje koriste stare, neustavne simbole.[1]

Kanton Sarajevo[uredi | uredi izvor]

Zastava Kantona Sarajevo usvojena je 1999. godine. Grb je vertikalno razdijeljen na bordo crvenu (lijevo) i tamnoplavu (desno) polovinu, s devet osmerokrakih zlatnih zvijezda koje predstavljaju devet općina u Kantonu, te centralnog dijela koji je sastavljen od rozete sa Sarajevske katedrale i zvekira sa Svrzine kuće. Zastava Kantona Sarajevo je bijela površina s grbom u sredini. Okomita zastava je također propisana.

Po članu 3, Zakona o grbu i zastavi Kantona Sarajevo, Zastava Kantona Sarajevo je pravougaona, horizontalna ili vertikalna. Boja zastave je bijela. Proporcije zastave su 5:3. Položaj grba na zastavi je centriran.[2]

Kanton 10[uredi | uredi izvor]

Kao i Zapadnohercegovački kanton, Kanton 10 također koristi zastavu Hrvatske Republike Herceg-Bosne, iako ta zastava predstavlja samo jedan narod kantona, Hrvate.

Odlukom Ustavnog suda Federacije od 20. novembra 1997. i 19. februara 1998. proglašena je neustavnom i poništena.[3] Ustavni sud presudio je protiv takvog rješenja, zajedno s odlukom o neustavnosti imena kantona (Hercegbosanska županija), budući da nijedan njegov dio ne uključuje područje Hercegovine. Novo ime i simboli su propisani da se usvoje, ali, naprotiv, kantonalne vlasti i dalje forsiraju korištenje starih, neustavnih simbola.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Odluka ustavnog suda - Zapadnohercegovački kanton". www.ustavnisudfbih.ba. Pristupljeno 2021-03-16. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ http://www.ks.gov.ba/sites/vlada.ks.gov.ba/files/VLADA_Uakon_o_grbu_i_zastavi_SNKS_9-99.pdf
  3. ^ "Odluka ustavnog suda - Kanton 10". ustavnisudfbih.ba. Pristupljeno 2021-03-16. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)