Zastava Indonezije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Indonezije

Zastava Indonezije postoji još od 13. vijeka, a kao zvanična zastava zemlje je usvojena 17. augusta 1945 i od tada nije bila mijenjana. Zastava se sastoji od dvije horizontalne prugr, gronje crvene i donje bijele. Boje su tradicionalne indonežanske boje i koristila ih je jedna kraljevska dinastije u 13. vijeku.

Iako je simbolika zastave eksplicitno objašnjena, postoji i tradicionalno tumačenje ovih boja. Prema zvaničnom objašnjenju crvena predstavlja krv palih za nezavisnost, a bijela čistoću, ali je crvena i fizički život čovjeka a bijela spiritualni, tako da zajedno čine potpuno jedinstvo osobe. Tradicionalno gledano ove dvije boje su svete boje Indonezije, te svakodnevne boje njihove kuhinje, tako da je crvena boja šećera (od šećerne palme), a bijela boja riže.

Zastava Indonezije je slična zastavi Monaka, koja koristi iste boje u drugačijim razmjerama, te zastavama Poljske i Singapura.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]