Zastava Vanuatua

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Vanatua

Zastava Vanuatua je usvojena 13. februara 1980. kada je ova zemlja stekla nezavisnost. Tada su na zastavu stavljene boje sa zastave Vanua'aku partije koja je predvodila revoluciju.

Zelena predstavlja bogatstvo ostrva, crvena krv ljudi i veprova, a crna Malenazijski narod. Premijer Vanuatua je insistirao na žutom rubu da bi se crna isticala, a ovaj Y oblik žute boje nosi simboličko značenje evanđelja koje prolazi kroz ostrva na Pacifiku (oko 90% stanovištva Vanuatu su kršćani).

Amblem na crnoj površini je veprova kljova - simbol bogatstva koji se na ostrvima nosi kao privjesak- Pored se nalaze dva lista lokalne paprati koje predstavljaju mir i 39 članica pravne pokrajine Vanuatu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]