Zastava Indije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Indije

Zastava Indije je usvojena 22. jula 1947. i blago modificirana 15. augusta iste godine. Sastoji se od tri jednake horizontalne pruge, gornje šafran boje, bijele i donje zelene. U centru se nalazi marinskoplavi točak sa 24 linije.

Zastavu sa ove tri boje je prvi put upotrijebila najveća indijska stranka, Indijski nacionalni kongres (INC) kao svoju nezvaničnu zastavu. Tada su boje predstavljale sljedeće, crvena - hinduizam, zelena - islam a bijela ostale religije, iako su mnogi smatrali da bijela stoji kao objedinjenje islama i hinduizma. Pri oficijelnom usvajanju zastave dato je sljedeće objašnjanje: šafron predstavlja samoodricanje, jer vođe moraju biti indiferentne prema materijalnim dobrima i posvetiti se svom poslu. Bijela je svijetlo, put istine. Zelena je odnos prema zemlji. Točak u sredini je čakara, predstavlja zakon vrline i istinu. Također predstavlja pokret koji Indija treba da slijedi.