Kozaci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kozaci su grupa na jugu Rusije poznata po konjaništvu. Potiču od izbjeglica koji su bježali pred protestantskim vjerskim progonima u Poljskoj u 16. vijeku i pridružili se kmetovima koji su bježali pred feudalnim porezima u Poljskoj i Rusiji. Nastanjujući se oko rijeka Dona i Dnjepra, Kozaci su utjecali na tok ukrajinske historije. Teškoće na granicama potaknule su razvoj njihovog konjaništva, razvoj vojnog junaštva i svoje vlastite primitivne demokratije. Bili su poluautonomni, ali su Rusiji davali vojne usluge, naročito protiv Osmanlija. Svi muškarci između 16 i 60 godina bili su obavezni nositi oružje. Kozaci su dizali pobune protiv Rusije četiri puta u 17. i 18. vijeku prije nego što su dobili privilegije od cara. U zamjenu su davali Rusiji elitnu konjicu u kojoj su služili muškarci od osamnaeste godine i to punih dvadeset godina. Do kraja 19. vijeka ruske vlasti su podijelile Kozake u 11 regionalnih grupa, slabeći njihovu snagu. Većina njih se u revoluciji 1918. pridružila caristima protiv boljševika, a kasnije su postepeno inkorporirani u Sovjetski savez.