Kozaci

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Crystal Clear action spellcheck.png Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kozaci su grupa na jugu Rusije poznata po konjaništvu. Potiču od izbjeglica koji su bježali pred protestantskim vjerskim progonima u Poljskoj u 16. vijeku i pridružili se kmetovima koji su bježali pred feudalnim porezima u Poljskoj i Rusiji. Nastanjujući se oko rijeka Dona i Dnjepra, Kozaci su utjecali na tok ukrajinske historije. Teškoće na granicama potaknule su razvoj njihova konjaništva, razvoj vojnog junaštva i svoje vlastite primitivne demokratije. Bili su poluautonomni, ali su Rusiji davali vojne usluge, naročito protiv Turaka. Svi muškarci između 16 i 60 godina bili su obavezni nositi oružje. Kozaci su se dizali protiv Rusije četiri puta u 17. i 18. vijeku prije nego što su dobili privilegije od cara. U zamjenu su davali Rusiji elitnu konjicu u kojoj su služili muškarci od osamnaeste godine i to punih dvadeset godina. Do kraja 19. vijeka ruske vlasti su podijelile Kozake u 11 regionalnih grupa, oslabljujući njihovu snagu. Većina njih se u revoluciji 1918. pridružila caristima protiv boljševika, a kasnije su postupno inkorporirani u Sovjetski Savez.