Idi na sadržaj

Egadska ostrva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karta Egadskih ostrva

Egadska ostrva (italijanski: Isole Egadi; sicilijanski: Ìsuli Ègadi; latinski: Aegates Insulae; grčki: Aἰγάται Νῆσοι – doslovno "Koziji otoci") jesu grupa od pet malih planinskih ostrva u Sredozemnom moru (sjevero)zapadno od Sicilije, u blizini gradova Trapani i Marsala, s ukupnom površinom 37,45 km2.[1]

Favignana (Aegusa), najveće ostrvo, smješteno je 16 km jugozapadno od Trapanija, dok je Levanzo (Phorbantia) 13 km zapadno. I Marettimo, drevna Hiera Nesos, 24 km zapadno od Trapanija, sada se smatra dijelom grupe. Dva manja ostrva, Formica i Maraone, smještena su između Levanza i Sicilije. Administrativno, arhipelag čini općinu Favignana u pokrajini Trapani.

Ukupna populacija 2017. iznosila je 4.292 stanovnika.[2] Zimski mraz je nepoznat, a padavina je malo. Glavno zanimanje ostrvljana je ribolov, a tu je i najveći pogon za preradu tune na Siciliji.

Historija[uredi | uredi izvor]

Postoje dokazi o neolitskim, pa čak i paleolitskim slikama u pećinama na Levanzu i u manjoj mjeri na Favignani.

Ostrva su bila poprište bitke 241. p. n. e, u kojoj je kartažanska flota poražena od rimske, koju je predvodio Gaj Lutacije Katul, čime je okončan Prvi punski rat. Nakon prestanka moći Zapadnog Rimskog Carstva u prvom mileniju nove ere, ostrva su, u mjeri u kojoj se njima uopće upravljalo, bila dio teritorija Gota, Vandala, Saracena prije nego što su Normani 1081. utvrdili Favignanu.

Ostrva su pripadala porodici Pallavicini-Rusconi iz Genove do 1874, kada ih je kupila porodica Florio iz Palerma.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Egadi Islands". Britannica.com.
  2. ^ "Geo Demo". Istat. Arhivirano s originala, 6. 8. 2020. Pristupljeno 24. 4. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]