Kartaga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Gnome-emblem-important.svg Na ovoj stranici konstatovane su greške u izvornom kodu koje možda dovode do nepoželjnih rezultata.
Ispravite ove greške i zatim uklonite ovaj šablon. Ako ne znate kako ispraviti ove greške, onda se obratite na čaršiji za pomoć.
Ostaci Kartage

Kartaga je bio grad-država u Sjevernoj Africi. Nalazila se u blizini današnjeg Tunisa. Poslije Trećeg punskog rata grad je uništen od strane Rimljana i svi stanovnici prodani su kao robovi. Kartaga ili Kartagina je (grčki: Καρχηδών: Karkhēdōn, latinski: Carthago, od feničkog קרת חדשת Qart-ḥadašt što značinovi grad (Qart: grad, ḥadašt:novi); arapski: قرطاج također i قرطاجة Qarṭāǧ(a)) je antički grad koji se nalazio na severu Afrike, na teritoriji današnjeg Tunisa, kao i istoimena civilizacija koja se razvila u sferi utjecaja tog grada. Grad se nalazi na istočnoj strani jezera Tunis s druge strane današnjeg grada Tunisa. Prema legendi su je osnovali feničanski kolonisti pod vodstvom Elisse[1] (Didona). Postala je veliki i bogati grad, a tako i najveća sila na Mediteranu sve dok nije uništena u trećem punskom ratu godine 146. p. n. e. Iako je uništena kao centar punske kulture, nešto kasnije su je Rimljani ponovno osnovali te je postala jednim od najvažnijih gradova Imperije, što će ostati sve do svog drugog uništenja - od strane muslimanskih osvajača godine 698. Danas područje oko Kartage predstavlja predgrađe Tunisa.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ancient History Encyclopedia: Carthage "Carthage". .ancient.eu.com (jezik: engleski). Pristupljeno 14 decembar 2015. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]