Zastava Sicilije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zastava Sicilije

Zastava Sicilije (sicilijanski: Bannera Da Sicilia, italijanski: Bandiera Siciliana) prvi put je usvojena 1282. godine, nakon uspješne sicilijanske pobune protiv kralja Sicilije Charlesa I. Odlikuje prisustvom triskeliona u svojoj sredini, krilatoj glavi Meduze sa tri uha pšenice. Tri savijene noge navodno predstavljaju trokutasti oblik otoka Sicilije. Ovaj dizajn predstavljen je javnosti kao zastava Autonomne pokrajine Sicilije 4. januara 2000. godine nakon dobijanja prava koja dopuštaju njegovu upotrebu na javnim zgradama, školama, gradskim vijećnicama i svim drugim mjestima na kojima se predstavlja Sicilija.

Zastava je prepolovljena dijagonalno boje crvene i žute. Crvena predstavlja općinu Palermo a žuta predstavlja Corleone, koji je u srednjem vijeku bio poljoprivredni grad renomea. Palermo i Corleone su bila prva dva grada koja su digla ustanak protiv Anžujske vladavine.

Izgled zastave donekle je sličan zastavi ostrva Man, naročito u upotrebi triskeliona. Danas se triskelion smatra stvarnim simbolom Sicilije. Simbol je poznat kao Trinacria,  što je također drevno ime Sicilije. To ime se oživljava i koristi u aragonskom periodu Kraljevine Sicilije. U periodu muslimanske vladavine kao Emirat Sicilija (831. - 1072.), otok je koristio čisto zelenu zastavu, istu kao zastava Libije pod vladavinom Muamera Gadafija.