Sumrak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Sumrak (čvor).
Sumrak na pučini
Sumrak na pučini
Sumrak na pučini

Sumrak je vrijeme između zore i izlaska Sunca, te vrijeme između zalaska Sunca i sutona. U to vrijeme, Sunčeva svjetlost se raspršuje u gornjim slojevima atmosfere i pri tome osvjetljava niže slojeve atmosfere. Zbog toga Zemlja nije u potpunosti osvijetljena sunčevim svjetlom, niti je u potpunom mraku. U to vrijeme se Sunce ne može vidjeti, jer se nalazi ispod horizonta. Zbog neobične, romantične kvalitete ambijenta svijetla u ovo vrijeme, sumrak je omiljen motiv fotografa i slikara, koji ga još nazivaju i plavim satom ili slatkim svjetlom, zbog izraza u francuskom jeziku l'heure bleue. Sumrak je, tehnički definisan, kao period prije izlaska Sunca kao i nakon zalaska Sunca, tokom kojeg postoji prirodno svijetlo, koje pružaju viši slojevi atmosfere. Oni ga primaju direktno od Sunca, te ga dijelom reflektuju prema Zemljinoj površini.